Hlavní obsah

Chce jít bojovat proti Islámskému státu. Na vlastní pěst

Právo, Karolina Brožová

Nečinnost Západu v boji proti Islámskému státu rozčílila Jindřicha Vostrého natolik, že se rozhodl do boje zapojit sám. I když není voják, poslal žádost Kanceláři prezidenta republiky o povolení zapojit se do syrské armády.

Foto: Reuters

Bojovník syrské domobrany. Ilustrační foto

Článek

Dostal zamítavou odpověď. Teď se spojil s dalšími Čechy a společně hodlají jet do bojů v Sýrii nelegálně. O tom, že se chce do války proti radikálům z IS zapojit, přemýšlel Vostrý už dlouho.

„Úplně nejvíc mě motivovalo, když se dala proti IS dohromady ženská jednotka. Ženy, které by měly být doma, vychovávat děti a těšit se na muže, až přijde z práce, tam musí bojovat. A naši vojáci se válí v kasárnách,“ řekl Právu Vostrý.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Když se na facebookové stránce Liberty Lions, která sdružuje podporovatele bojovníků proti IS, dověděl, že proti IS už údajně válčí i Čech René, rozhodl se prý okamžitě. Do diskuse u fotografie Reného napsal, že by se chtěl také zapojit. Podobných hlasů se na Facebooku mezi Čechy objevilo víc.

„Kontaktoval mě jeden Čech, který se tam chystá taky se dvěma kamarády. Má schůzku s člověkem, který se tam už v minulosti dostal. Řeší, jak bychom se tam dopravili,“ dodal Vostrý.

Kvůli převozu zbraní budou muset jet autem, které nechají u hranic s Tureckem. Hranici se Sýrií chtějí překročit bez povolení pěšky.

Nejdřív závěť, potom Sýrie

„Bojím se, jaká tam bude situace. Nebude asi lehké najít správnou skupinu bojovníků. Bojím se, aby mě nezabili dřív, než vůbec poprvé vystřelím,“ řekl Právu. Vostrý si s sebou chce vzít své dvě legálně držené krátké palné zbraně. Samopal a další vybavení si prý koupí až na místě.

„Chci jít kompletně vybavený. Nechci být přítěží,“ vysvětlil. Původně chtěl bojovat v oficiální syrské armádě, nakonec se však rozhodl, že se zapojí spíš do kurdských milicí. Myslí si, že už tam nějací Češi jsou.

„Psal mi česky nějaký člověk, jak to tam funguje a ať nečekám peníze. Já ale nejsem žoldák, já si tam nejdu vydělat. Nejdu tam kvůli penězům,“ podotkl Vostrý. Odjet chce někdy v zimních měsících. Do té doby si chce vypořádat pozůstalost pro případ, že by se z války v Sýrii nevrátil.

„Svou vlastní rodinu nemám. Se svým tátou nejsem zadobře. Jde mi jen o matku. Musím zařídit všechno okolo. Mám pozemky, barák. Musím sepsat závěť. To je pro mě důležité,“ svěřil se Právu.

Strach prý má. Ale i z toho, co s ním udělá třeba to, když zabije jiného člověka. Do Sýrie hodlá jet i přesto, že mu to zakázala Kancelář prezidenta republiky. Jeho žádost o povolení připojit se k syrské armádě zamítla.

„Byl bych prý bezpečnostní riziko pro naši zemi. Vím, že je to trestné, ale nechápu to,“ řekl Vostrý. Po formální stránce napsal Vostrý prý svou žádost správně. O povolení vstupu do ozbrojených sil Syrské arabské republiky požádal nejdříve ministerstvo obrany, které společně s ministerstvem vnitra a zahraničí jeho žádost posoudilo.

„Ne“ od ministrů i prezidenta

„Prezident republiky se po obdržení stanovisek zúčastněných ministerstev rozhodl žádosti jmenovaného nevyhovět, o čemž jej informoval svým dopisem ze dne 25. listopadu 2013,“ uvedl pro Právo mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Za zapojení do cizí armády hrozí Čechům až deset let vězení. Jindřich Vostrý se na prezidenta obrátil opět letos v červnu a znovu požádal o povolení služby v syrské armádě nebo v kurdských milicích.

„V odpovědi na tuto žádost náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky jmenovaného informoval, že původní rozhodnutí prezidenta republiky týkající se služby v Sýrii je stále platné a neměnné,“ dodal Ovčáček.

Jak Právo informoval mluvčí ministerstva obrany Petr Medek, v posledních letech prý takových žádostí rapidně ubylo. „Naprostá většina těch, kteří chtějí sloužit v zahraničních armádách, měla, má a nejspíš i nadále bude mít zájem vstoupit do Cizinecké legie. Tato jednotka je regulérní součástí francouzských ozbrojených sil a Francouzská republika patří mezi členy NATO, není proto ke vstupu do Cizinecké legie nutné povolení prezidenta republiky,“ řekl Právu Medek.

Od roku 2005 ministerstvo obrany obdrželo pouze čtyři žádosti o vstup do ozbrojených sil cizích států. „Dvě se týkaly ozbrojených sil Irské republiky a jedna ozbrojených sil Australského společenství (2010). Zatím poslední žádost z roku 2013 se týkala ozbrojených sil Syrské arabské republiky,“ uvedl mluvčí obrany.

Je to trestné

„Co se týká takových žádostí ve vztahu ke konfliktu na Ukrajině, Vojenská kancelář prezidenta republiky řešila pouze jednu a opět pisatele seznámila s tím, jak má postupovat při podání své žádosti,“ dodal Ovčáček.

Ačkoliv za zapojení do cizí armády hrozí Čechům až deset let vězení, tajně se tak děje. Z loňského roku je znám případ moravského učitele Iva Stejskala, který jel do ukrajinského Doněcku pomoci protivládním povstalcům.

Reklama

Výběr článků

Načítám