Hlavní obsah

Pražská koalice zůstává, Krnáčová i Stropnický pokus o odvolání ustáli

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Návrh opoziční ODS hlasovat o odvolání jednotlivých pražských radních se na čtvrteční program zastupitelstva hlavního města nedostal. Pro zařazení na program schůze se nenašlo dost hlasů ani u jednoho z radních, ani u primátorky Adriany Krnáčové (ANO), ani u jejího náměstka Matěje Stropnického (Trojkoalice, SZ).

Foto: Petr Janiš, Právo

Pražská primátorka Adriana Krnáčová a její náměstek Matěj Stropnický na místě demolice v Praze-Bubnech

Článek

Na návrh šéfky klubu ODS Alexandry Udženije se hlasovalo po jménech, a to všech 11 radních. „Z personální politiky je zřejmé, že do vedení města zasahují šedé eminence a struktury, proti kterým ODS v poslední době bojovala,“ zdůvodnila Udženija, konkrétní však nebyla.

Pro jednání o odvolání Stropnického bylo 21 zastupitelů z 65, stejně jako u Krnáčové. Pro zařazení na program bylo třeba 33 hlasů. Nejvíce hlasů pro jednání o odvolání obdržel primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD), a to 26 – ani to nestačilo k tomu, aby se o věci jednalo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Radní Jana Plamínková (Trojkoalice, STAN) si myslí, že koalici výpad ODS stmelil. Sociální demokraté ustoupili od svého původního prohlášení, že by hlasovali pro odvolání Stropnického. „Dnes řekli, že odvolávat nebudou. Novější prohlášení je směroplatné,“ řekla Plamínková Právu. 

„Koalice se dohodla, že se znovu pokusí projednat sporné otázky a že mezi nimi nebudou personálie,“ uvedl Stropnický. Koaliční jednání by se nyní měla podle něj týkat požadavků Trojkoalice. Chce vrátit Stropnickému kompetence, které mu koaliční partneři odebrali, především pražské stavební předpisy a Institut plánování a rozvoje.

V případě Stropnického ČSSD minulý týden avizovala, že podpoří návrh na jeho odvolání. Nestalo se. Nepodpořila ani zařazení návrhu na program, hlasování o Stropnickém se nezúčastnil ani jeden ze zastupitelů ČSSD.

Čekalo se, jak se zachovají. Pokud by hlasovali pro, musely by patrně začít jednat špičky koalice a její osud by se mohl nachýlit. ČSSD si patrně byla vědoma toho, že to může dopadnout i v její neprospěch.

V interpelacích však čelil ostrému výpadu Terezy Kněžourkové z iniciativy Pražské fórum šéf klubu ČSSD Karel Březina. Kněžourková ho oslovovala „pane pravomocně odsouzený zastupiteli“ a vyzvala ho ke složení mandátu a vyčetla mu pětiletou účast v komisi pro opencard.

„Vaše setrvání ve funkci poškozuje klub ČSSD a podlamuje důvěru veřejnosti v magistrát,“ řekla Kněžourková, Březina ale nebyl v sále, na interpelaci odpoví písemně. „Pan Březina nepředložil radě města žádný smluvní závazek ve věci opencard,“ zastal se kolegy Dolínek.

Výsledek hlasování o programu znamená, že pražští radní ANO, Trojkoalice a ČSSD pokračují, v opozici zůstává TOP 09, ODS, Piráti, KSČM a Nezávislí.

ODS přitom dopoledne oznámila, že vyzvala k jednání TOP 09, Nezávislé a Trojkoalici. Takové uskupení by však nedalo dohromady většinu v zastupitelstvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám