Hlavní obsah

Ve středu Českem projede první část amerického konvoje

Aktualizováno

Během středy přijedou do České republiky v rámci konvoje Danube Ride (Dunajská jízda) první američtí vojáci. Půjde o předvoj 21 vozidel, který ověří hlavní trasu, po níž se 13. a 14. září přesune hlavní část na cvičení Brave Warrior do Maďarska.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Podobný americký konvoj projel Českem na přelomu března a dubna.

Článek

Američtí vojáci tak během týdne projedou Českem třikrát. První, předsunutou část konvoje bude tvořit přes 20 vozidel a asi 60 vojáků, řekl mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Do Česka přijedou během středy z bavorské základny ve Vilsecku, přenocují ve Vyškově. Jejich trasa povede z Rozvadova přes Prahu a Brno. „Ve čtvrtek pak budou pokračovat z Vyškova směrem na Lanžhot," dodal Šulc.

Část z nich se v pátek a sobotu přes Česko opět vrátí do Německa. V neděli pak na cestu vyrazí hlavní část amerických sil. Mělo by je tvořit do 550 vojáků a asi 150 vozidel, včetně obrněnců Stryker. Po českých dálnicích a rychlostních silnicích pojedou rozděleni do více kolon, aby neblokovaly dopravu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Konvoj amerických vozidel

Ve středu by Američané měli dojet na české hranice kolem 10.00, přesun do Vyškova jim potrvá asi 12 hodin. S vojáky se odpoledne v ruzyňských kasárnách setká premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Přítomen bude i generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg, jehož čeká jednání s premiérem i prezidentem Milošem Zemanem.

Průjezd konvoje vláda odsouhlasila na konci srpna. [celá zpráva]

Stovky přeletů a desítky přejezdů ročně

Podobný americký konvoj projel Českem na přelomu března a dubna. Vzbudil tehdy značný zájem veřejnosti. Zprvu se ozývaly spíše kritické hlasy lidí z okruhu spolků sympatizujících s Ruskem. Při průjezdu ale americké vojáky vítaly tisíce jejich příznivců, a to ve městech, kde přespávali, i kolem silnic, kudy projížděli. Důvodem tehdejšího zájmu byla i vyhrocená situace na Ukrajině a ruský podíl na ní. Konvoj byl proto vnímán jako symbolický vzkaz USA o podpoře východoevropským spojencům.

Průjezd konvoje (vojáci 2. mechanizovaného pluku)
9. 9.přesun předsunuté jednotky (62 osob, 21 vozidel, 7 návěsů)Rozvadov–Vyškov
10. 9.přesun předsunuté jednotkyVyškov–Lanžhot
11. 9.návrat předsunuté jednotkyLanžhot–Vyškov
12. 9.návrat předsunuté jednotkyVyškov–Rozvadov
13. 9.přesun hlavního konvoje (550 osob, 150 vozidel, 54 návěsů)Rozvadov–Vyškov
14. 9přesun hlavního konvojeVyškov–Lanžhot
zdroj: ČTK

V současné době se pozornost Evropy i Maďarska, kam americká jednotka směřuje, zaměřila z Ukrajiny a Ruska na řešení uprchlické krize. Pravděpodobně i proto se proti zářijovému konvoji neobjevuje tolik kritických hlasů. Proti průjezdu i tak chtějí někteří aktivisté protestovat. V Česku se chtějí sejít v úterý odpoledne na Klárově. Větší akce odpůrci NATO a USA chystají na Slovensku.

Za první pololetí letošního roku se přes území Česka uskutečnilo 3727 tranzitních průjezdů a přeletů příslušníků ozbrojených sil jiných států, z toho 3622 leteckých. Po pozemních komunikacích se přes Česko v 18 silničních proudech a 87 samostatných přesunech přepravilo 1277 zahraničních vojáků.

Anketa

Vadí vám průjezd konvoje amerických vojáků přes území ČR?
Ano
47,5 %
Ne
52,5 %
Celkem hlasovalo 5984 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám