Hlavní obsah

Proudový Messerschmitt Me-262 dorazil jako první na leteckou show do Hradce

Hradec Králové

Na mezinárodní leteckou přehlídku CIAF, která bude o víkendu v Hradci Králové, ve středu jako první účastník přiletěl proudový letoun Messerschmitt Me-262. Stroj by měl být jedním z největších taháků letecké show. Hlavní část techniky přiletí na hradecké letiště v pátek, řekl organizátor přehlídky Aleš Cabicar.

Foto: David Taneček, ČTK

Na mezinárodní leteckou přehlídku CIAF přiletěl jako první účastník proudový letoun Messerschmitt Me-262.

Článek

„O účast letounu Messerschmitt Me-262 jsme usilovali asi rok. Kvůli nejistému počasí jsme jeho přílet přesunuli ze čtvrtka již na středu,” řekl Cabicar. V pátek bude mít letoun nácvik, v sobotu a v neděli vystoupení.

Stroj s proudovými motory pod křídly je replikou německé stíhačky z druhé světové války, která zahájila v letectví éru tryskových strojů. Replika byla za použití moderní avioniky postavena před deseti lety v USA, jejím vlastníkem je mnichovská Messerchmittova nadace.

Foto: David Taneček, ČTK

Vývoj Me-262 začal už v roce 1938.

Foto: David Taneček, ČTK

Messerschmitt Me-262 by měl být jedním z největších taháků letecké show.

Foto: David Taneček, ČTK

Messerschmitt Me 262 Schwalbe (vlaštovka) na hradeckém letišti

Na CIAF dorazí a v letecké ukázce se dále představí například belgický letoun F-16 s originální kamufláží či letoun MIG-15UTI.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

MiG-15 UTI

Z Německa přiletí letadlo BN-2 Islander. K hradecké letecké show patří také vystoupení akrobatických skupin, na nebi se předvedou například formace Baltic Bees či Team Raven.

Drony i protiletecká technika

Diváci uvidí i drony z produkce Vojenského technického ústavu, které pro vzdušný monitoring používají především policisté a hasiči.

Foto: David Taneček, ČTK

Pilot Geri Krähenbühl

Foto: David Taneček, ČTK
Foto: David Taneček, ČTK

Tradičně velké zastoupení bude mít na přehlídce armáda, která představí například letadla JAS-39 či L-159, ale také zabezpečovací leteckou techniku, jako například hasicí automobil či tahač letadel. K vidění bude také protiletadlová bojová technika či zdravotnická technika.

Letecká show CIAF každoročně na hradecké letiště přiláká tisíce návštěvníků, například loni za víkend dorazilo zhruba 45 000 diváků. Hradecké letiště hostí CIAF od roku 2002, pořadatelé akci na několik let kvůli technickým problémům se zajištěním letiště přesunuli do Brna, odkud se však vrátila zpět.

Reklama

Výběr článků

Načítám