Hlavní obsah

Kam se poděl vývar pět miliard z OKD? ptá se Zeman při spojení jmen Bakala a Sobotka

Při privatizaci těžební společnosti OKD někdo za měsíc vydělal pět miliard korun. Řekl to v rozhovoru pro rádio Frekvence 1 prezident Miloš Zeman. Ten se ptá, kam se tento pětimiliardový „vývar” poděl.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezident reagoval na dotaz posluchačky, zda nevěděl o propojení Bohuslava Sobotky, Radka Pokorného a Zdeňka Bakaly, když Sobotku pověřoval sestavením vlády.

Zeman řekl, že to samozřejmě nevěděl, jelikož tyto informace vycházejí na povrch až v poslední době. „Nejsem policejní vyšetřovatel a pokládal bych za nekorektní k tomu dělat nějaký kategorický komentář,” řekl Zeman.

„Jediné, co mě na tom znepokojuje, je, že menšinový podíl státu v OKD byl prodán Karbon Investu za čtyři miliardy. Asi měsíc poté ho Karbon Invest přeprodal panu Bakalovi za devět miliard, aniž by se v tom měsíci uskutečnily nějaké významné investice. Takže tady máme takzvaný 'vývar' ve výši pěti miliard korun a mě by zajímalo, kam se těch pět miliard podělo,” řekl Zeman.

Žádné další indicie o propojení těchto osob prý prezident nemá.

Sobotka při privatizaci OKD v roce 2004 zastupoval zájmy státu, vlivný pražský advokát a  premiérův známý Radek Pokorný zastupoval kupujícího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám