Hlavní obsah

V babyboxu v pražském Hloubětíně našli několikadenního chlapce

Několikadenního chlapce našli v sobotu odpoledne zdravotníci v babyboxu v pražském Hloubětíně. Zdravý novorozenec s ještě nezahojeným pupečníkem byl zabalený v modré dece, na hlavě měl žlutou čepičku a dostal jméno Luděk, sdělil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

Foto: Archiv, Právo

Babybox

Článek

Je to letošní 13. dítě odložené do některé ze speciálních schránek v zemi a celkově 125. dítě za celou historii babyboxů, které fungují už deset let. "Skóre holky versus kluci malý Luděk zvýšil na 73:52," dodal Hess.

Právě v hloubětínském GynCentru Hloubětíně vznikl v roce 2005 první babybox. Nyní je v republice v provozu 66 schránek, naposledy byl babybox otevřen v červenci v turnovské nemocnici. V Česku by podle Hesse letos měly přibýt ještě další tři babyboxy - v Třinci, Břeclavi a Rakovníku. V lednu příštího roku se má otevřít další schránka v Berouně. Současně se starší typy postupně mění za moderní.

Babyboxy jsou klimatizované a vytápěné, je v nich stálá teplota. Zařízení na odložené dítě okamžitě upozorní personál, který se hned o novorozence postará.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám