Hlavní obsah

Okamžitě uzavřít Schengen a zapojit NATO, navrhuje Babiš proti uprchlíkům

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš by chtěl uzavření schengenského prostoru a zapojení NATO do řešení problematiky uprchlíků.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„My potřebujeme okamžitě uzavřít schengenský prostor, tzn. potřebujeme bránit Schengen. Musíme zabránit, aby ti běženci sem chodili. Musíme do toho zapojit NATO,” uvedl Babiš s tím, že kvóty, které prosazuje Evropská komise, jsou k ničemu.

„Kvóty jsou nesmysl, to si vymyslela Evropská komise v květnu. Nesmyslně se o tom diskutuje. Pokud někdo říká kvóty, 40 000 (uprchlíků; pozn. red.) na dva roky a za letošní červenec přišlo 117 000 běženců, tak je to samozřejmě nesmysl,” dodal ministr.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Poznamenal rovněž, že by nebylo od věci zapojit Severoatlantickou alianci a pomoci například Makedonii či Bulharsku čelit přílivu uprchlíků.

Turecko je velká země

Turecko, které je členem NATO, je podle Babiše obrovská země. „Bylo by potřeba zřídit tam obrovský uprchlický tábor a dělat selekci na ty, kdo potřebují humanitární pomoc, hlavně matky s dětmi, a na ty, kteří jsou ekonomickými uprchlíky. A toto se nedělá,” dodal ministr.

Evropská komise je podle něj neschopná cokoliv rozhodnout, adekvátně nefunguje ani OSN, která se podle Babiše potýká s nedostatkem financí kvůli pozdním platbám svých členů.

Inspiraci Babiš hledá u Austrálie, která vrací uprchlíky mimo své výsostné vody, případně je eskortuje do uprchlických táborů zřízených mimo své území. Migranti, kteří nemají nárok na azyl, jsou vraceni do zemí svého původu.

Jak postupuje Austrálie
Vláda premiéra Tonyho Abbotta ve snaze odradit uprchlíky od nebezpečné cesty po moři do Austrálie zavedla přísnou azylovou politiku. Začala lodě mimo jiné posílat zpět na místa, odkud vypluly, většinou do Indonésie. Všem běžencům, kteří se do Austrálie dostali na lodích, znemožňuje, aby se v zemi kdykoli natrvalo usadili. Zadržuje je v táborech na ostrově Nauru nebo v Papuji-Nové Guineji. Mohou se pak buď vrátit do vlasti, žít trvale v uprchlickém táboře, nebo se usídlit v Kambodži, s níž má Austrálie příslušnou dohodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám