Hlavní obsah

V Novém Boru trpí lidé kvůli vodě střevními problémy

Právo, Jaroslav Švehla
Nový Bor

V Novém Boru na Českolipsku rapidně přibylo nemocných se střevními potížemi. Podle vodárenské společnosti mohlo dojít ke kontaminaci části veřejné vodovodní sítě během nedávné odstávky. Původce znečištění vody ve dvanáctitisícovém městě hledají.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

V Novém Boru část města zásobují pitnou vodou cisterny

Článek

„Společnost Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. (SČVK) zkontrolovala kvalitu vody všech zdrojů, kterými je zásobováno město Nový Bor. Všechny tyto zdroje mají vyhovující kvalitu vody. I přes toto zjištění v ulici Revoluční a Lužická prokázaly dva vzorky nevyhovující kvalitu vody,“ uvedla mluvčí SČVK Iveta Kardianová.

Podle jejích slov mohlo dojít k lokálnímu znečištění například připojením vody ze studny do sítě v době plánované odstávky 18. srpna. „Tím mohlo dojít ke kontaminaci části veřejné vodovodní sítě. SČVK prověří technický stav všech vodovodních přípojek, kterých se uvedená plánovaná odstávka týkala,“ sdělila Kardianová.

V oblasti, kde mohlo dojít ke zhoršení kvality vody, projíždí cisterny s pitnou vodou a obyvatelům se doporučuje až do odvolání používání vody z kohoutku pouze jako vody užitkové. Ulice, kterých se opatření týká, jsou vyjmenovány na stránkách města, nebo vodárenské společnosti.

Starosta podal trestní oznámení

„Těch registrovaných případů nakažených je kolem stovky a celá řada lidí se léčila doma. Těch určitě nebudou desítky ale další stovka lidí,“ odhaduje starosta Nového Boru Jaromír Dvořák. Ten v sobotu na policii podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli obecnému ohrožení.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

V Novém Boru část města zásobují pitnou vodou cisterny

Znečištěná voda znepříjemnila života i manželům Poulovým z novoborské části Arnultovice. „Piju kohoutkovou vodu a těch posledních pár dnů mi bylo strašně. Teď už je to naštěstí lepší,“ řekla žena, která u přistavené cisterny plnila objemný barel nezávadnou vodou. „Já problémy neměl, já piju něco jiného,“ prohodil s úsměvem její manžel.

Jasně bude v pondělí

Podle informací, které vedení města získalo od hygieniků, jsou příčinou obtíží zřejmě  noroviry a nákaza je dále přenášena při styku s nakaženými lidmi. „Laboratoře budou na vzorcích pracovat i přes víkend, kultivace ale vyžaduje určitý čas, a tak nebudeme znát výsledky dříve než po neděli," vysvětlila ředitelka Protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Prattingerová.

Nejprve se hygienici domnívali, že znečištění vody pro obyvatele Nového Boru pochází z vodojemu v sousední obci Okrouhlá, kde evidují také zvýšený výskyt střevních onemocnění. Tamní zdroj, který znečistily nedávné intenzivní deště, město Nový Bor vodou nezásobuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám