Hlavní obsah

Tisícům aut dočasně vyřazených z provozu hrozí, že nebudou smět na silnice

Právo, Jiří Novotný

Řidičům, kteří si své motorové vozidlo nechali před 1. červencem 2013 dočasně vyřadit z provozu a do depozita předali jeho registrační značku, teď hrozí, že se v něm už nikdy nebudou smět projet.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Pokud tito vlastníci do konce letošního roku na příslušném úřadě nenahlásí, kde se jejich nepoužívané vozidlo nachází a jaký je účel jeho využití, bude po 1. lednu 2016 navždy vyřazeno z registru,“ potvrdil Právu mluvčí ministerstva dopravy (MD) Tomáš Neřold.

Motorových vozidel se značkami v depozitu jsou v Česku tisíce. Jejich vlastnici této možnosti využívají zpravidla proto, aby se po určitý čas vyhnuli placení povinného ručení, nebo při přechodu od jedné pojišťovny k druhé.

Cílem ministerstva dopravy je podle mluvčího vyčistit centrální registr vozidel od těch dlouho nepoužívaných. Vychází přitom z novely zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích, která nabyla účinnosti letos 1. ledna.

Podle ní jsou už vyřazována z evidence všechna auta s nejasnými vlastníky, jejichž současní majitelé nepožádali do 30. června o dokončení převodu, a od ledna 2016 to bude čekat i vozidla v depozitu.

Obavy z přehlcení odborů dopravy

Na otázku Práva, proč mají lidé s vozy v depozitu o půl roku delší lhůtu pro splnění své povinnosti, než předtím dostali majitelé aut v polopřevodu, odpověděl Neřold: „Vyřazení z evidence se týká stovek tisíc vozidel v polopřevodu. Nechtěli jsme proto, aby úřady byly přehlceny, a rozdělili jsme celou věc na dvě části.“

Řidiči, kteří mají auto přes dva roky v depozitu, měli zmíněnou oznamovací povinnost už splnit i podle starého zákona.

„Projevujeme tedy vůči nim určitou toleranci. Pokud ale do 31. prosince na úřady nepřijdou a nenahlásí, kde se auto nachází a účel jeho využití, bude po Novém roce skutečně automaticky z evidence vyřazeno,“ upozornil Neřold.

Oznamovací povinnost se však týká i těch majitelů, kteří si své vozidlo nechali dočasně vyřadit z provozu po 30. červnu 2013. „Ti z nich, kteří ji do konce letošního roku nesplní, dostanou pokutu, vozidlo však administrativně nezanikne,“ informoval mluvčí.

Další kategorií jsou řidiči, kteří měli k letošnímu 1. červenci auto v polopřevodu a současně i registrační značku v depozitu. „V těchto případech rozhodoval polopřevod. Tato auta jsou tedy z registru už vyřazována,“ sdělil Neřold.

Pokuta až 50 000 Kč

O tom, kolik aut v depozitu úřady v současné době evidují, MD zatím informaci nemá. Skutečně však jde o tisíce.

Stejně tak ještě MD nezná přesné číslo, kolik nakonec bude z evidence vyřazeno vozidel v polopřevodu. „Koncem června jich zbývalo zhruba 680 tisíc, nemálo řidičů ale v těch posledních dnech ještě stihlo podat na úřadech žádost o dokončení registrace. Konečné číslo tedy budeme mít až za několik týdnů,“ uvedl mluvčí.

Vlastníci vozidel vyřazených z evidence je už na veřejných komunikacích nesmějí provozovat. Jestliže tedy řidič v autě bez řádné registrace vjede na silnici a zastaví ho policejní hlídka, dostane blokovou pokutu a ve správním řízení ho čeká postih až 50 tisíc Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám