Hlavní obsah

Osm hodin v kleci. Aktivisté protestují za zákaz kožešinových farem

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zaměstnanci ministerstva zemědělství měli v pondělí ráno nezvyklou cestu do práce. Před budovou na pražském Těšnově totiž stojí klec s člověkem uvnitř. Aktivisté demonstrací upozorňují na podmínky chovu zvířat na kožešinových farmách. Po ministru Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) žádají jejich úplný zákaz.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Aktivisté ze spolku OBRAZ postavili před ministerstvem zemědělství na pražském Těšnově klec, lidé se v ní budou střídat po osmi hodinách.

Článek

„Divoká zvířata, která by letní vedra přečkávala v chladných norách a v noci běhala a plavala v mnohakilometrových teritoriích, jsou nucena živořit v holých drátěných klecích, kde pro sebe nemají ani metr čtvereční,“ řekl mluvčí spolku Obránci zvířat (OBRAZ) Daniel Cao.

Aktivisté žádají přijetí novely zákona na ochranu zvířat, která by v ČR vedla k úplnému zákazu chovu kožešinových zvířat. Před ministerstvem zemědělství proto postavili klec, ve které se budou střídat vždy po osmi hodinách až do páteční noci. V sobotu plánují vyrazit demonstrovat na Václavské náměstí. Akce se podle Caa zúčastní zhruba 45 lidí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Touto akcí se snažíme panu ministru Jurečkovi připomenout, o jak závažné otázce nyní rozhoduje,“ vysvětlil Novinkám mluvčí.

Jurečka prý po společné červnové schůzce slíbil, že dá spolku do konce prázdnin vědět, jak to s celou věcí vypadá. „Pan ministr avizoval, že se snaží najít kompromisní řešení, které by vyhovovalo jak ochráncům zvířat, tak chovatelům,“ sdělil Cao. Kompromis je ale pro ochránce nepřípustný a požadují úplný zákaz farem.

Jurečka: Ať se zaměří na koncového spotřebitele

Ministrovi prý nevadí, že mu bude před ministerstvem několik dní stát klec s člověkem. „Je to jejich právo, vyjádřit takto svobodně svůj názor,” reagoval.

„Když jsem s nimi v červnu jednal, sdělil jsem jim, že by měli kampaň zaměřit spíš na koncového spotřebitele. Kdyby nebyla poptávka, nebude ani výroba,“ řekl Novinkám Jurečka.

Ministr už prý jednal i se zástupci kožešinových farem. Kritici by si podle něj měli uvědomit, že tento obor živí několik desítek lidí a před dvěma lety majitelé farem investovali do rozšíření farem, aby splnili podmínky, které žádá Evropská unie.

„Jako stát nemůžeme přijít a říct lidem, kteří v dobré víře investovali do svého podnikání, že po dvou letech, co do něj vložili velké investice, to zakážeme,“ míní ministr.

Ztráty, které by podnikatelům vznikly, by se navíc musely podle něj nějak kompenzovat. Jurečka proto plánuje téma přednést na koaliční radě a na jednání zemědělského výboru Poslanecké sněmovny.

Ročně přes deset tisíc norků a lišek

Aktivisté už proti kožešinovým farmám protestovali letos v květnu formou krvavé módní přehlídky.

Aktivisté uspořádali na Staromáku krvavou módní přehlídkuVideo: Novinky

V Česku existuje podle organizace OBRAZ jedenáct kožešinových farem, které chovají norky, činčily a lišky.

Spolek kritizuje, že zvířata kvůli stísněným podmínkám trpí poruchami chování, mají různá zranění nebo se u nich objevuje i kanibalismus.

Podle informací chovatelů je v ČR každoročně usmrceno přes deset tisíc lišek a norků.

Anketa

Vadí vám výrobky z pravé kožešiny či kůže?
Ano
55,3 %
Ne
44,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 732 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám