Hlavní obsah

Zemanovy výroky o Peroutkovi míří k soudu, právníci se na smíru nedohodli

Praha
Aktualizováno

Právníci prezidentské kanceláře a Terezie Kaslové se neshodli na mimosoudním vyrovnání za Zemanovy výroky o Ferdinandu Peroutkovi. O věci tak nejspíše rozhodne soud, u něhož se Kaslová domáhá omluvy hlavy státu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová

Článek

„Obě strany deklarovaly vůli k jednání, ale k žádné dohodě nedošlo,“ řekla Kaslová a pokračovala: „Takže pan doktor Vyskočil, tedy můj právník, sdělí soudu, ať nařídí jednání.“

Další schůzka s protistranou zatím plánována není. "Jednat je samozřejmě možné vždycky dál, i v průběhu soudního jednání, ale my prostě nebudeme na nic čekat a požádáme soud o nařízení jednání," uvedla Kaslová dále.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nezáleží mi na tom, jak se omluvy domůžu – soudem, nebo jinak. Pokud ji ale nedostanu, tak se jí budu domáhat soudem. Pokud by přišla před soudním jednáním, tak mi to bude stačit,“ řekla Kaslová v České televizi. Osobně je přesvědčena, že se omluvy bude muset domoci soudní cestou.

Kaslová totiž ještě předtím podala kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana, že Peroutka napsal článek Hitler je gentleman, žalobu na stát.

Spor začal v lednu

Celý spor začal v lednu na pražském fóru k holokaustu s názvem Let My People Live!, kdy Zeman hovořil o selhání v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu. „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman,“ prohlásil tehdy prezident.

Článek Hitler je gentleman však Zeman neměl k dispozici a existenci textu zpochybňovali i historici a literární odborníci. Prezident následně pověřil hledáním článku svého mluvčího, ten ho však nenašel a místo toho na webových stránkách Hradu zveřejňoval jiné, podle něj kontroverzní Peroutkovy texty.

Prezident slíbil, že pokud se sporný text nenajde, omluví se. Na konci června se opravdu omluvil, ale pouze za to, že článek nenašel. „Nemohu se omluvit za to, že jsem tvrdil, že tento článek existuje, protože jsem ten článek četl na vlastní oči,“ dodal.

Ze svých soukromých prostředků potom prezident vypsal odměnu 100 tisíc korun pro toho, kdo článek najde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám