Hlavní obsah

Vedro láme rekordy, pátek je nejteplejším dnem roku

– Praha • Aktualizováno

Pátek se stal v Česku nejteplejším dnem v roce. Vůbec největší horko bylo v Husinci-Řeži u Prahy, kde meteorologové naměřili 39,3 stupně. Teplotní rekordy padly na 135 ze 140 stanic s alespoň třicetiletou měřicí tradicí. Absolutní rekord 40,4 stupně z 20. srpna 2012 však překonán nebyl, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém webu. V sobotu dosáhnou maximální teploty podobných hodnot jako dnes.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Článek

Páteční nejvyšší teploty se podle meteorologů pohybovaly mezi 34 a 38 stupni, v nížinách vystoupaly ještě výše. Stejně jako ve čtvrtek bylo nejtepleji v okolí Prahy. V Řeži zaznamenali nejvyšší hodnotu již v 15:00, 39 stupňů pak naměřili i v Dobřichovicích. Přes 38 stupňů v pátek bylo například také ve Staré Boleslavi, Poděbradech, Tuhani, České Lípě či Kopistech.

"Na téměř všech stanicích, měřících v ČR v síti ČHMÚ déle než 30 let, byl nastolen nový teplotní rekord k 7. srpnu. Těchto stanic s novým rekordem je 135 a patří mezi ně i pražské Klementinum," uvedl na webu meteorolog Pavel Šimandl.

Hodnotu naměřenou v Klementinu však bude podle něj znát ústav až v sobotu. "Na 11 stanicích byl překročen nebo vyrovnán absolutní teplotní rekord, tzn. nejvyšší teplota, která kdy byla na dané stanici naměřena," dodal.

Foto: UJV Řež

Meteorologická stanice v Řeži u Prahy (na snímku) naměřila 7. srpna 2015 39,3 °C.

Horka a sucha potrvají podle dřívějšího vyjádření ČHMÚ ještě nejméně 14 dnů. [celá zpráva]

Pršet má sporadicky. I v druhé půlce prázdnin tak mají být teploty nadprůměrné. Pokud se předpověď vyplní, budou letošní prázdniny nejteplejší a nejsušší v historii měření. Doposud nejteplejším dnem roku byl 22. červenec, kdy bylo v Husinci-Řeži 39,2 stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám