Hlavní obsah

Prahou projíždí 18 kropicích vozů, ulice ochlazují pitnou vodou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V době největšího vedra projíždí centrem Prahy denně 18 kropicích vozů, které ochlazují ulice. Do jedné cisterny se vejde až deset tisíc litrů vody. Podle mluvčího Pražských služeb Patrika Many každý z vozů projede městem asi čtyřikrát a používá se pitná voda.

Turisté na Pražském hradě neodolali svěží spršce z kropicího vozuVideo: Novinky

 
Článek

"Kropením se zchladí vozovka, ale také se smyje mnoho prachu, zároveň to pomáhá proti tvorbě přízemního ozonu, dojde ke zvlhčení i očistění vzduchu," uvedl mluvčí. Kropicí vozy vyjíždějí pokaždé, když teploty přesáhnou 25 stupňů. Projíždí především centrem metropole, mimo jiné přes Václavské, Hradčanské a Staroměstské náměstí.

"Na základě hygienických předpisů se ke kropení používá pitná voda. Díky tomu se dá voda do cisteren rychle načerpat z dostupných hydrantů vodovodní sítě," uvedl Mana.

Každý vůz má předem stanovenou trasu. Nejčastěji je lidé v ulicích potkají od 11:00 do 18:00, tedy v době, kdy jsou teploty nejvyšší. S naplněnou cisternou jezdí zhruba hodinu až dvě.

Rtuť teploměru ve stínu po celý týden v Česku překračuje tropických 30 stupňů Celsia. Podle meteorologů mohou nejvyšší teploty vyšplhat až ke 40 stupňům.

Reklama

Výběr článků

Načítám