Hlavní obsah

Kalousek: Rozdíl mezi Bakalou a Koženým je pouze v mediální sebeprezentaci. Podnikatelskou morálku mají stejnou

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Rozdíl mezi Viktorem Koženým a Zdeňkem Bakalou spočívá podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska pouze ve schopnosti mediální sebeprezentace. „Podnikatelskou morálku mají úplně stejnou. A ta je naprosto žraločí,“ řekl ve čtvrtek Novinkám Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Reagoval tak na to, že Bakalova firma RPG Byty prodává 43 tisíc bývalých hornických bytů zahraniční investiční firmě Round Hill Capital. Bakala se přitom v době privatizace v roce 2004 zavázal, že v případě převodu nabídne byty přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se však nestalo.

Podle Kalouska se jedná o porušení veřejného slibu. „V každém případě je to morálně neetické jednání. Když si vezmeme, v jaké situaci je dnes OKD a Severomoravský kraj a v jaké situaci je Zdeněk Bakala jako investor, tak je zcela namístě věta, že mezi Viktorem Koženým a Zdeňkem Bakalou je rozdíl pouze ve schopnosti jejich mediální sebeprezentace. Podnikatelskou morálku mají úplně stejnou,“ dodal.

„Upozorňoval jsem na to, že Bohuslav Sobotka (v době privatizace byl ministrem financí – pozn. red.) to prodal, a tenkrát všichni v Severomoravském kraji jásali, jak je to úžasně sociálně citlivé, protože ti horníci byty dostanou za několik málo korun. Ať pan premiér dnes řekne, jestli to byl dopředu domluvený podvod, anebo jestli i jeho podvedl pan Bakala,“ žádá Kalousek.

„Dárek panu Bakalovi“

Fond národního majetku v roce 2004 podepsal smlouvu se zástupci společnosti Karbon Invest o prodeji státního podílu ve společnosti OKD za 4,1 miliardy korun. Dva měsíce nato skupina Karbon Invest změnila majitele, novým vlastníkem se stala skupina RPG Industries vedená podnikatelem Zdeňkem Bakalou.

Minulý rok sdružení nájemníků Byty OKD požadovalo po ministru financí Andreji Babišovi (ANO), aby po vlastnících OKD vymáhal náhradu za údajnou nedovolenou podporu při prodeji státního podílu OKD v roce 2004. Sobotka tehdy prohlásil, že stát prodal svůj podíl za tržní cenu.

Prezident Miloš Zeman půl roku předtím uvedl, že byty byly v roce 2004 prodány za desetinu tržní ceny. Podle Zemana šlo „o dárek panu Bakalovi“.

Bakala porušil slib

„Pan Bakala znovu porušil slib, že byty prodá nájemníkům za zvýhodněnou cenu,“ vyjádřil se ve čtvrtek Právu Zeman prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka.

To je zřejmé i podle Sobotky. „Zdeněk Bakala definitivně porušil svůj opakovaný veřejný příslib, že se bude o bytový fond starat a v případě zájmu umožní prodej bytu jejich nájemníkům. Je to jeho velké morální i podnikatelské selhání,” řekl ve čtvrtek Právu premiér.

Dodal, že prodej bytu mimo struktury spojené s OKD není podle jeho názoru se záměrem smlouvy, uzavřené při doprivatizaci minoritního státního podílu v OKD, která počítala s předkupním právem nájemníků.

Celou současnou transakci je podle Sobotky nutno posoudit i v kontextu rozhodnutí arbitráží, které byly v uplynulých letech na základě privatizační smlouvy vedeny mezi ministerstvem financí a společností RPG.

Nájemníci: Celé je to privatizační podvod

Proti prodeji bytů se nyní ostře staví nájemníci. „Byty měly být už dávno převedeny lidem, kteří je budovali, nebo obcím. Jenže místo toho z nich profituje skupina gaunerů, kteří na tom získali desítky miliard korun. A nyní z toho bude profitovat nějaký zahraniční vlastník, kterého budou všichni tam bydlící živit,“ komentoval zástupce Sdružení nájemníků Byty OKD Roman Macháček.

Nájemníci bytů se podle Macháčka nevzdají, chtějí prokázat, že celá kauza byla privatizační podvod. „Chceme, aby lidé za to zodpovědní byli potrestáni,“ dodal Macháček.

Události v kauze bývalých hornických bytů OKD
16. září 2004 Fond národního majetku podepsal smlouvu se zástupci společnosti Karbon Invest o prodeji státního podílu ve společnosti OKD za 4,1 miliardy korun. Karbon Invest se mimo jiné zavázal splnit podmínky nakládání s bytovým fondem OKD. O prodeji podílu státu v OKD rozhodla 15. září 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD).
Listopad 2004 Skupina Karbon Invest změnila majitele; novým vlastníkem se stala investiční skupina RPG Industries vedená finančníkem Zdeňkem Bakalou.
Říjen 2008 Tehdejší místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) označil finančníka Bakalu v souvislosti s převodem bytů OKD na RPG za „gaunera“. Podnikatel jej za to neúspěšně žaloval.
Leden 2009 Sdružení BYTYOKD.CZ podalo dvě žaloby na ministerstvo financí. Sdružení tak chtělo donutit resort, aby zveřejnil podmínky prodeje státního podílu v OKD z roku 2004, aby bylo jasné, zda privatizační smlouva obsahovala závazek, že firma prodá byty stávajícím nájemníkům za netržní ceny.
4. února 2010 MF potvrdilo, že společnosti RPG Industries uložilo pokutu 30 miliónů Kč za převod bytů do majetku dceřiné firmy RPG Byty. Firma tím podle MF porušila privatizační smlouvu. Firma pokutu odmítla zaplatit, protože prý žádný smluvní závazek neporušila.
Březen 2011 Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle něj v souvislosti s privatizací majetkové účasti státu ve společnosti OKD v roce 2004 mohla být České republice způsobena škoda zhruba 20 miliard korun.
25. května 2011 Podle společnosti RPG rozhodčí soud zamítl žalobu státu na RPG Industries, v níž se MF na firmě domáhalo zaplacení pokuty 30 miliónů korun. Převodem bytů OKD na RPG Byty údajně nebyla porušena privatizační smlouva.
24. září 2013 Prezident Miloš Zeman navrhl, aby společnost RPG Byty postoupila bývalé byty OKD například Moravskoslezskému kraji. Z výnosů z bytů by se pak financovala útlumová těžba v Dole Paskov, který patří společnosti OKD.
2. dubna 2014 Sdružení BYTYOKD.CZ požádalo dopisem ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby po vlastnících OKD začal vymáhat náhradu za údajnou nedovolenou podporu při prodeji státního podílu v OKD v roce 2004. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který byl v době privatizace ministrem financí, v reakci uvedl, že stát prodal svůj podíl v OKD za tržní cenu.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám