Hlavní obsah

Nájemníci: Z bývalých hornických bytů profituje skupina gaunerů. A teď budeme živit zahraničního vlastníka

Právo, Novinky, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Proti prodeji více než 43 tisíc bývalých hornických bytů na severu Moravy a Slezska, které dosud vlastnila společnost RPG Byty Zdeňka Bakaly, se ostře staví současní nájemníci. Vadí jim, že místo toho, aby byly byty prodány jim, budou teď živit zahraničního vlastníka. Stoprocentní podíl kupuje mezinárodní investiční společnosti Round Hill Capital.

Foto: Profimedia.cz

Byty společnosti RPG v oblasti Havířově-Šumbarku

Článek

„S prodejem těchto hornických bytů samozřejmě nesouhlasíme. Byty měly být už dávno převedeny lidem, kteří je budovali, nebo obcím. Jenže místo toho z nich profituje skupina gaunerů, kteří na tom získali desítky miliard korun. A nyní z toho bude profitovat nějaký zahraniční vlastník, kterého budou všichni tam bydlící živit,“ zlobí se zástupce Sdružení nájemníků Byty OKD Roman Macháček.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zástupce Sdružení nájemníků Byty OKD Roman Macháček

Dodal, že se ale nájemníci bytů nevzdávají a budou ve svých snahách o jejich získání pokračovat. „Abychom prokázali, že to celé je jeden velký privatizační podvod. A chceme, aby lidé za toto zodpovědní byli potrestáni,“ vysvětlil Macháček.

„My nyní zvážíme, co je možné v této věci vše udělat. Máme stále otevřené dvě možnosti: jednou z nich je stížnost Evropské komisi na nedovolenou veřejnou podporu. Komise ale zatím několik let vyčkává, co udělají české soudy. A to je právě ta druhá možnost: na základě našeho trestního oznámení totiž policie zahájila vyšetřování, které trvalo zhruba tři roky. Vloni na podzim byly obžalovány v této věci tři osoby. Jenže ani po více než sedmi měsících k soudu stále nedošlo,“ líčil Právu Macháček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

„Na mě to působí tak, že ten půlrok byl poskytnut panu Bakalovi, aby si v klidu bytový fond prodal novému vlastníkovi, aby stát a nikdo už na ty byty nemohl dosáhnout. Bohužel u nás nefunguje právní stát,“ posteskl si Macháček.

Bakala nesplnil slib

RPG Byty jsou největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v ČR. Společnost byty získala od své mateřské firmy spoluvlastněné Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu se společností OKD.

V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě převodu nabídne byty přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se ale nestalo.

Za nesplnění Bakalova slibu, že byty prodá za sníženou cenu nájemníkům, podnikatele dlouhodobě kritizuje prezident Miloš Zeman. Když byl vloni na podzim na návštěvě v Havířově, tak prohlásil, že „by miliardáře zažaloval”.

„Pan Bakala dal slib, který nesplnil. Kdyby mi to ústava dovolovala, byl bych první, kdo by ho zažaloval,” prohlásil tehdy Zeman.

Události v kauze bývalých hornických bytů OKD
16. září 2004 Fond národního majetku podepsal smlouvu se zástupci společnosti Karbon Invest o prodeji státního podílu ve společnosti OKD za 4,1 miliardy korun. Karbon Invest se mimo jiné zavázal splnit podmínky nakládání s bytovým fondem OKD. O prodeji podílu státu v OKD rozhodla 15. září 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD).
Listopad 2004 Skupina Karbon Invest změnila majitele; novým vlastníkem se stala investiční skupina RPG Industries, vedená finančníkem Zdeňkem Bakalou.
Říjen 2008 Tehdejší místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) označil finančníka Bakalu v souvislosti s převodem bytů OKD na RPG za „gaunera". Podnikatel jej za to neúspěšně žaloval.
29. června 2009 Skupina RPG vypověděla předkupní právo nájemníkům bývalých bytů OKD. Firma tvrdila, že jí to umožní získat externí peníze na rekonstrukce bytového fondu. Ministerstvo financí (MF) odmítlo platnost výpovědi uznat a v listopadu 2009 podalo na RPG žalobu k rozhodčímu soudu.
20. července 2010 MF oznámilo, že uspělo v arbitráži u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře. Podle rozhodnutí měli nájemníci nadále předkupní právo za zvýhodněných podmínek.
25. května 2011 Podle společnosti RPG rozhodčí soud zamítl žalobu státu na RPG Industries, v níž se MF na firmě domáhalo zaplacení pokuty 30 miliónů korun. Převodem bytů OKD na RPG Byty údajně nebyla porušena privatizační smlouva.
24. září 2013 Prezident Miloš Zeman navrhl, aby společnost RPG Byty postoupila bývalé byty OKD například Moravskoslezskému kraji. Z výnosů z bytů by se pak financovala útlumová těžba v dole Paskov, který patří společnosti OKD.
2. dubna 2014 Sdružení BYTYOKD.CZ požádalo dopisem ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby po vlastnících OKD začal vymáhat náhradu za údajnou nedovolenou podporu při prodeji státního podílu v OKD v roce 2004. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který byl v době privatizace ministrem financí, v reakci uvedl, že stát prodal svůj podíl v OKD za tržní cenu.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám