Hlavní obsah

Policie bude sledovat pohyb běženců z Bělé

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělá pod Bezdězem

Bezprizorně se potulující běženci propuštění z uprchlického zařízení u Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku by měli být pod přísnějším dohledem.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Běženci v zařízení pro zajištění cizinců v Jezové u Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku

Článek

Z tábora jsou takřka denně propouštěni na svobodu lidé, kteří dostali povolení k pobytu na několik dní a mají příkaz opustit české území. K bráně je přivede ostraha, oni mají často jen povinnou minimální částku 400 korun a svačinu na cestu.

Někteří si zavolají známé, příbuzné nebo někoho, kdo je odveze. Mnohým zbyde i po odečtení nákladů na ubytování (cizinci tu platí 240 korun za osobu na den) po propuštění dost peněz, s nimiž se pouštějí na další cesty.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Při příchodu mají peníze

Podle důvěryhodného zdroje Práva běženci často přicházejí v přepočtu s několika desítkami tisíc i statisíci korun. Někomu ale nezbyde nic, jen zmíněné minimum a dluh vůči českému státu za úřední výlohy a ubytování.

„Jak je v táboře stále více lidí, nedostává se oblečení a v zimě se stávalo, že lidi vyšoupli za bránu v jarní bundě, naboso v nějakých sandálech tak, jak před několika měsíci přišli,“ řekl zdroj Práva. Pokud jim pracovníci tábora neřekli, kudy na vlak, zmatení lidé pak bloudili po okolí.

„Tomu chceme zabránit. Dohodli jsme se, že lidé z tábora budou pokaždé informovat místní policii, když kohokoli kdykoli propustí, aby policie mohla pohyb lidí monitorovat,“ řekl po středeční schůzce zástupců místní samosprávy, kraje, vedení tábora a ministerstva vnitra starosta Bělé pod Bezdězem Milan Lomoz (ČSSD). Na tato opatření by měl obci přispět podle středočeského hejtmana Miloše Petery (ČSSD) kraj.

Pracovníci tábora by také měli nabízet všem utečencům odvoz na nádraží, tábor je totiž uprostřed lesa asi pět kilometrů od obce a od železniční stanice. Uprchlíci to ale mohou odmítnout, protože za branou se s dokumenty na cestu stávají svobodnými. „Jde nám o to, aby ti lidé dostali potřebné peníze na cestu a na jídlo, aby se neuchylovali ke krádežím a nesháněli bez peněz obživu,“ dodal starosta Lomoz.

Vzpoury a útěky

Podle starosty je důležité také zajistit dostatek informací o dění v táboře pro místní obyvatele, kteří začínají být ze situace nervózní. V uprchlickém zařízení dál roste kapacita. Zatímco dříve tu byly dvě až tři stovky lidí, teď jich tu je kolem 450 a kapacita roste na 700, uvnitř areálu se staví stanové městečko.

„Ve městě je zatím klid, ale obavy lidí jsou pochopitelné, když lidé vidí záběry z Calais. Tam je to samozřejmě o jiných počtech a o trochu jiné situaci, ale chceme lidi uklidnit – a k tomu jsou důležité informace,“ dodal Lomoz, podle něhož policie uvnitř tábora uprchlíky zatím zvládá. Minulý týden se jich necelá stovka pokusila během vzpoury o útěk, ale byli zahnáni zpět na ubytovny.

Jak Právo informovalo, zaměstnanci tábora mají obavy z různých nemocí, které se mohou mezi uprchlíky vyskytnout, a ministerstvo zdejší zaměstnance nenechalo očkovat. „Požadavek na očkování považují za přijatelný,“ podotkl starosta Bělé, odkud mnozí zaměstnanci tábora pocházejí.

Reklama

Související články

Z Bělé odvezli desítky uprchlíků

Z Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku odvezli asi 31 uprchlíků, informovala mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Ze zařízení pro zajištění cizinců...

Výběr článků

Načítám