Hlavní obsah

Sucho decimuje Českou republiku, potrvá další dva týdny

– Praha • Aktualizováno

Sucho potrvá ještě nejméně 14 dnů. Pršet má sporadicky, teploty mohou vyšplhat až na 39 stupňů. I v druhé půlce prázdnin mají být teploty nadprůměrné. Pokud se předpověď vyplní, budou letošní prázdniny nejteplejší a nejsušší v historii měření. Informoval o tom ve čtvrtek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Od počátku roku napršelo o 150 litrů na metr čtvereční méně, než je obvyklé, což je téměř třetina srážek. Půda je na celém území vyschlá do hloubky 20 centimetrů, výjimkou jsou horské oblasti.

Navíc ve velké části Jihočeského kraje, středního a horního Polabí se vlhkost půdy pohybuje na bodu vadnutí, kdy začínají usychat rostliny. Suchem v hlubších vrstvách půdy je nejvíce zasažen jih Moravy a část Polabí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kvůli suchu bude v srpnu nadále ubývat vody v tocích. Nyní průtoky dosahují desetiny až poloviny dlouhodobých srpnových průměrů, ještě nižší jsou na přítocích středního Labe, střední Vltavy a v povodí Lužnice. Ubývat bude také podzemní vody.

Obilninám se daří

Mimořádné sucho už ukázalo 54 procent sledovaných vrtů. Nebývalé sucho letos trápí zemědělce. Sníží jim úrodu brambor, pícnin, kukuřice i chmele. [celá zpráva]

Výnosy zeleniny klesnou o třetinu a pěstitelé tím přijdou asi o 600 miliónů korun. Chovatelé skotu se začínají obávat kritického nedostatku krmení v zimním období.

Dobře se daří obilninám. Současné žně však přidělávají práci hasičům. V posledních týdnech mají plné ruce práce s hašením požárů na polích a v lesích, přičemž častou příčinou jsou závady na zemědělské technice. Jen v červenci hasiči vyjížděli k největšímu počtu požárů za posledních pět let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám