Hlavní obsah

Stropnický chce posílit armádu o 6000 vojáků

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) chce, aby se armáda do pěti let rozrostla o více než 6000 vojáků. Ministr to v pátek uvedl v Brně při slavnostním aktu vyřazení absolventů Univerzity obrany.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ministr Martin Stropnický (ANO)

Článek

„Do pěti let chceme mít v armádě kolem 27 tisíc vojáků. V současnosti jsme někde kolem 21 tisíc," řekl Stropnický. Letos by měla armáda přijmout necelé 2000 lidí, i v dalších dvou letech by to mělo být vždy kolem 2000 vojáků.

Podle Stropnického tisícovka nových vojáků znamená pro ministerstvo náklady ve výši miliardy korun. Ministr má prozatím slíbené navýšení rozpočtu pro příští rok o miliardu korun, další miliardu by rád získal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozpočet by se měl navyšovat i v příštích letech. Podle Stropnického by mělo na ministerstvo obrany jít v roce 2017 už více než 53 miliard korun a o rok později už přes 60 miliard. V roce 2020 by měla cílová částka přesáhnout 70 miliard.

K armádě nastoupí téměř polovina absolventů

Ze 197 vyřazených absolventů Univerzity obrany jich nastoupí více než 80 k armádě. Zbytek se bude věnovat dalšímu studiu. Univerzita obrany eviduje pro akademický rok 2015/2016 přes 2200 podaných přihlášek ke studiu na všech fakultách. „Je to zhruba o 12 procent méně než v roce 2014," poznamenal mluvčí univerzity Vladimír Šidla. Počet přijatých studentů je zhruba polovina, do vojenského studia kolem 660.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Na Univerzitě obrany v Brně bylo slavnostně vyřazeno 197 absolventů vojenského studia.

Rozdíl mezi vojenským a civilním studiem spočívá v tom, že vojenští studenti jsou už předem domluveni s armádou, že v ní zůstanou pracovat, kdežto civilní studenti si hledají zaměstnání sami v jakémkoliv odvětví i mimo armádu. Vojenští studenti navíc pobírají měsíční příspěvek ve výši necelých 10 tisíc korun. Podle Šidly dokončí studium zhruba tři čtvrtiny přijatých studentů.

Anketa

Měla by mít česká armáda více vojáků?
Ano
76,6 %
Ne
23,4 %
Celkem hlasovalo 1507 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám