Hlavní obsah

Firmy nechtějí bez dotace přijímat absolventy

Právo, Jiří Mach

Některé firmy našly cestu, jak ušetřit na zaměstnávání mladých lidí. Úřady práce totiž v rámci aktivní politiky zaměstnanosti pomáhají zejména mladým získat pracovní zkušenosti a firmám přispívají dotacemi, aby je do pracovního poměru přijaly. A některé firmy toho umějí využít.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Vím to zcela pozitivně od kantorů. Lidé z firem neberou absolventy z učiliště hned, ale teprve až když se přihlásí na Úřadu práce. Využívají zákon, podle kterého když zaměstnají nezaměstnaného, tak na něj dostanou dotaci,“ řekl Právu sociolog Libor Prudký, který se zabýval podmínkami vzdělávání v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Firmy sice nedostávají dotace přímo, stát přispívá na plat zaměstnance, ale firma díky tomu na mzdě ušetří. Dotace na jednu pozici se za určitých podmínek může vyšplhat nejvýše na osminásobek průměrné mzdy, tedy na zhruba 200 tisíc korun.

Prudkému přizvukuje i ředitel Integrované střední školy technické a ekonomické v Sokolově Pavel Janus. „Firmy se tím nechlubí, ale i toto se děje. Pokud to umožní zaměstnavateli ušetřit třeba i 200 tisíc, tak by byl sám proti sobě, kdyby toho nevyužil. Ale zdá se mi nemravné nutit žáka být nezaměstnaný, když mu firma může dát práci rovnou,“ řekl Právu.

O příspěvek lze přijít

Podle Prudkého však nejsou tyto praktiky výsadou jen krajů na severu, ale plošné. Nicméně odhadnout, v jaké míře se takto postupuje, nelze. Úřad práce v roce 2014 podpořil na tzv. společensky účelných pracovních místech 33 081 uchazečů o zaměstnání. Na dotované pozice přispěl 1,9 miliardy korunami.

Podle zákona mají pobočky Úřadu práce poměrně volnou ruku v určování, které pracovní pozice v daném regionu podpoří.

Mluvčí úřadu Kateřina Beránková informace Práva nevyvracela, ale zdůraznila, že na pobočkách fungují kontrolní mechanismy, které by měly spekulantům ve zneužívání dotací bránit.

Za zneužití hrozí sankce

„Vzhledem k tomu, že se jedná o prostředky ze státního rozpočtu, nakládá s nimi efektivně, účelně a hospodárně. Je třeba upozornit, že naši zaměstnanci pravidelně komunikují se zaměstnavateli v regionu a mají přehled o situaci na trhu práce,“ sdělila Beránková.

„V případě žádosti o příspěvek na dotované pracovní místo naši zaměstnanci vždy pečlivě posuzují všechny okolnosti, tak aby poskytnutý příspěvek splnil svůj účel. Výběr podpořených klientů probíhá na základě přesně stanovených kritérií a musí se jednat o obtížně umístitelného uchazeče na trhu práce,“ uvedla.

Připomněla také, že za zneužití dotací hrozí sankce, například odejmutí příspěvku. Dotace má podporovat především osoby, které jsou na trhu práce znevýhodněné. Jedná se o lidi s postižením, starší osoby, matky pečující o dítě nebo právě mladé lidi s nedostatečnou praxí. Dlouhodobá nezaměstnanost by totiž pro ně měla celoživotní dopady.

Tisíce mladých v evidenci

V červnu evidoval Úřad práce 18 142 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Jejich podíl na nezaměstnanosti činil čtyři procenta z celkového počtu 451 395 nezaměstnaných.

Největší podíl na nezaměstnanosti mladých mají tradičně absolventi nejnižších stupňů vzdělání. Firmy si stěžují, že je nemohou zaměstnat, protože je školy nepřipravují na reálné pracovní nasazení. Chybí jim nejen znalost moderních postupů ve výrobě, ale také schopnost převzít odpovědnost za svěřený úkol apod.

Odpovídají tomu i pracovní pozice, do nichž Úřad práce investuje nejčastěji.

Převažují místa v administrativě, gastronomii, hotelnictví, ostraze, obchodě, ve službách, stavebnictví, dále na ně přijímají řidiče, čerpadláře, výrobní, montážní a stavební dělníky a řemeslníky, jako jsou truhlář, zámečník, svářeč, pak také kosmetičky, sociální pracovníky, skladníky či specialisty v IT a marketingu.

Reklama

Výběr článků

Načítám