Hlavní obsah

Šachový turnaj Czech Open má problém, hráči čekají na víza kvůli děsu z uprchlíků

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Mohutná vlna uprchlíků z Afriky a Asie, kteří směřují do Evropy, a sankce proti Rusku se letos promítají i do přípravy největšího českého šachového turnaje Czech Open, který začne ve čtvrtek v Pardubicích.

Foto: Czech Open

Na šachový turnaj do Pardubic se sjíždějí hráči z celého světa. Snímek z Czech Open 2014.

Článek

Turnaj má za sebou už čtvrtstoletí existence, ale s takovými problémy, jaké jsou letos, se ještě organizátoři nesetkali. Někteří účastníci ještě teď v nejistotě čekají na víza.

„Na turnaj jsou přihlášeni šachisté všech kontinentů z 59 zemí. Mělo by to být na tisíc šachistů, sestaveno bude asi sto soutěžících družstev,“ řekl Právu ředitel turnaje Jan Mazuch. Ale za tato čísla by ruku do ohně nedal.

Zájem šachistů z muslimských států upoutal policii

Do jisté míry si komplikace organizátoři způsobili sami. Posunuli termín turnaje o týden. „V některých spolkových zemích Německa nebyly ještě školní prázdniny,“ přiznal prvotní impuls Mazuch. Jenomže otočení listu v kalendáři na 16. červenec probudilo zájem o účast v miliardovém islámském teritoriu.

„Posunem termínu jsme se vyhnuli ramadánu, takže účast z muslimských zemí, která nikdy nebyla nijak velká, se letos výrazně zvýší,“ uvedl zástupce ředitele turnaje Petr Laušman.

Vyvolalo to pozornost Cizinecké policie i našich ambasád v některých zemích, udělování víz účastníkům šachového turnaje se stalo záležitostí nečekaně komplikovanou. Vedení turnaje Czech Open stále komunikuje s velvyslanectvími a společně prověřují jména kvůli obavám, že pod předstíraným zájmem o boj na šachovnicích se může skrývat boj o zcela jiné hodnoty.

„Na některých ambasádách k tomu přistupují seriózně, zeptají se přímo, co o lidech přihlášených na turnaj víme,“ potvrdil Mazuch.

Překážka pro kvalitní arabské hráče

Mnoho kvalitních šachistů z arabských a dalších asijských zemí už řadu let žije a šachem se živí ve Švédsku, imigrovat do Česka pravděpodobně netouží.

„I pro některé účastníky, už tradiční, je získání víza překážkou. Byli tu už třeba desetkrát, nikdy tu nebyl sebemenší problém, natož snaha tady zůstat,“ pokrčil rameny nad dalšími případy Laušman.

„Naše spolupráce s českou policií, Cizineckou policií i pardubickou městskou policií byla vždy dobrá, už v předstihu případné problémy projednáváme i letos,“ sdělil Mazuch.

Připustil, že skupiny exoticky vyhlížejících lidí – nemalá skupina účastníků turnaje přijede letos například z Ghany – může u některých lidí vyvolat obavy.

Jen šest ruských velmistrů

Pořadatele mrzí i to, že účast z Ruska, tedy země, která je po desetiletí největší líhní vynikajících šachistů, výrazně poklesne. Na Czech Open je letos přihlášeno jen šest šachových velmistrů.

„Oslabení rublu kvůli sankcím je znát. Jezdívali k nám na tři týdny s celými rodinami, vlastně na dovolenou. Teď je to pro ně nejméně o třetinu dražší,“ povzdechl si Mazuch. „Překvapením na druhou stranu je letos rekordní účast šachistů z Řecka,“ přidal další informaci Laušman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám