Hlavní obsah

Malinovky žádné maliny neobsahují, červené jsou díky uhelnému dehtu

Novinky, Gabriela Krejčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo si myslí, že malinovky jsou vyrobené z pravého ovoce, ten se mýlí. Většinou neobsahují limonády ani jednu malinu. Jsou červené kvůli uhelnému dehtu. Ten je ovšem zdraví škodlivý a nevhodný především pro děti, kterým malinovky rodiče kupují ve velkém. Upozornil na to pořad A DOST! internetové televize Stream.cz.

 
Článek

Uhlí, přesněji řečeno uhelný dehet, může za to, že jsou malinovky sytě červené. Některé jsou totiž obarveny azobarvivy, například azorubinem (E 122). Právě ten je vyroben z uhelného dehtu a nevhodný hlavně pro děti.

Dlouhodobé studie na myších navíc prokázaly, že azorubin zvyšuje výskyt a přežívání nádorů. Je zakázán ve Spojených státech amerických a v Česku byla před vstupem do Evropské unie azobarviva zakázána také.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

U točených limonád si složení nepřečteme

Pro zdraví jsou azobarviva prokazatelně tak nebezpečná, že na potravinách, které je obsahují, musí být varování. U malinovek stáčených do lahví to takový problém není, ovšem u točených limonád například v restauracích či občerstveních si zákazníci složení nepřečtou.

„Azorubin je barvivo, které může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí. Pokud ale dostaneme takovou limonádu v sudu, tak je to informace, kterou si rodiče nepřečtou. A právě na těch sudových limonádách je azobarvivo použité,“ říká Hana Střítecká ze sdružení Zdravá potravina.

Toto nebezpečné barvivo obsahuje například malinovka ze sodovkárny Neratovice, malinovka Primátor z Náchoda nebo třeba malinová Koli z Kolína.

Sacharin je podezříván, že může způsobovat rakovinu
Hana Střítecká, sdružení Zdravá potravina

Protože točené limonády neobsahují nic přírodního, musí v nich být navíc další chemikálie, jako jsou umělá sladidla. V malinovce z Neratovic je například sacharin (E 954), umělé sladidlo vyrobené z toluenu, které se dokonce i celosvětová Coca-Cola rozhodla přestat používat.

Barvivo E 954 má stupeň nebezpečnosti pět, tedy nejvyšší škodlivost. „Sacharin je podezříván, že může způsobovat rakovinu,“ dodává Střítecká.

To ale stále není všechno. Dále obsahují malinovky konzervanty, třeba sorban draselný (E 202) či benzoan sodný (E 211). „Pokud se tyto konzervanty spojí s některými barvivy, tak jsou považovány za látky, které mohou způsobovat různé alergie. Dokonce jsou podezřívány, že by mohly způsobovat rakovinu,“ uvádí Střítecká.

V průběhu natáčení obešel štáb několik občerstvení a i sama obsluha byla překvapena, co to vlastně točí. Sudy s malinovkou byly opatřeny informačním štítkem, ovšem podle pracovnice v kiosku se rodiče, kteří kupují malinovku svým dětem, na složení vůbec neptají.

Anketa

Pijete točené malinovky?
ano, často
10,8 %
výjimečně
29,8 %
ne
59,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7919 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám