Hlavní obsah

MERS se u českého pacienta nepotvrdil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hlavní hygienik Vladimír Valenta v pátek odpoledne oznámil, že u pacienta s podezřením na koronavirus MERS testy nákazu nepotvrdily. Lidé, kteří s ním přišli do kontaktu a byli držení v karanténě, tak mohou být propuštěni.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlavní hygienik Vladimír Valenta

Článek

Pacient se podle ministerstva vrátil 29. června z týdenního pobytu v Jižní Koreji. Jako průvodce cestovní kanceláře pak vyrazil ve čtvrtek z Brna s autobusem turistů, kteří mířili do Polska. Po hodině cesty se muži udělalo nevolno a měl vysoké teploty. Muž byl převezen do pražské Nemocnice Na Bulovce.

Muž nadále zůstává v nemocnici, ale již v normálním režimu. Lékaři u něj provedou vyšetření a rozhodnou o další léčbě.

Prvního pacienta s podezřením na MERS přijala Nemocnice Na Bulovce 16. června. Mladý muž se tehdy vrátil z Jižní Koreje. Testy jeho onemocnění nepotvrdily.

Infekce MERS v posledních týdnech trápí hlavně Jižní Koreu. Počet obětí této nemoci se tam už vyšplhal na 33. Proti koronaviru, jehož příznaky se srovnávají s onemocněním SARS, které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí, neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám