Hlavní obsah

Opozice mluví o summitu jako o Sobotkově selhání i přijatelném kompromisu

Právo, Novinky, ČTK, rsk, jas, val
Aktualizováno

Rozhodnutí evropského summitu, že členské země v následujících dvou letech přijmou 40 000 uprchlíků na základě dobrovolnosti, jak prosazovala i česká vláda v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), v pátek odmítla opoziční ODS. Předseda vlády podle ní selhal a ČR nakonec přijme ještě více uprchlíků, než předpokládaly původně navrhované a nakonec odmítnuté kvóty. Výsledky summitu kritizuje i hnutí Úsvit. Komunisté a vládní lidovci jsou zdrženliví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

„Premiér Sobotka nehájil zájmy českých občanů. V důsledku jeho selhání na bruselském summitu přijme naše země více migrantů, než Unie nařizovala, protože premiér koaliční vlády nebyl schopen zajistit záruky dočasnosti tohoto opatření ani přesné podmínky, za nichž si uprchlíky budeme moci tzv. dobrovolně vybírat,” tvrdí předseda ODS Petr Fiala.

Podle něj tak o uprchlících „opět rozhodnou později bruselští úředníci bez politické odpovědnosti”. „Jedná se o nedobrovolně dobrovolné kvóty,” dodal Fiala, podle něhož může dojít ke zhoršení bezpečnosti a nakonec i omezení volného pohybu řádných občanů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kritický názor sdílí také šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch. „Je to totální selhání a alibismus české vlády. Když se lidé brání kvótám, tak to vláda obejde 'dobrovolným' přijímáním nelegálních imigrantů. Pokud těm lidem jasně a důrazně neukážeme, že je nepřijmeme a budeme vracet zpět, za chvíli jich tady budou milióny," uvedl.

Bělobrádek: Mandát daný vládou byl naplněn

Podle vicepremiéra a šéfa lidovců Pavla Bělobrádka ministerský předseda, který sám hovoří o úspěchu českého vyjednávání, naplnil mandát vlády. Zda jsou výsledky summitu pro Česko úspěchem, nebo nikoliv, je podle něj věcí interpretace.

Poslanec TOP 09 Marek Ženíšek uvítal, že povinné kvóty pro uprchlíky neprošly. „Doufám ale, že vláda má připravený plán na umístění tisícovky uprchlíků, o které se budeme muset postarat. Na to, že stejně budeme muset svoji troškou přispět, a je proto lepší být dopředu připraven, jsme upozorňovali vládu již několik měsíců,” dodal.

„Názor KSČM je, že by přijímání uprchlíků mělo být dobrovolné. To je tedy v pořádku – jde o přijatelný základ bezprostřední solidarity," je přesvědčen místopředseda komunistů Jiří Dolejš. „Co je ovšem stále otevřené, je dlouhodobé řešení problémů v zemích původu migrantů včetně odpovědnosti těch, co nestabilitu způsobili. Tam by se debata měla od kvót konečně přesunout," sdělil.

Zapojit se musí OSN, tvrdí europoslanec Telička

S návrhem na řešení uprchlické krize přišli v pátek i europoslanci ANO Pavel Telička a Petr Ježek.

„Evropa by se měla snažit dostat problém migrace na půdu OSN. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun jezdí do Evropského parlamentu nás poučovat, co bychom měli dělat. Přitom je to jedině OSN, která má mandát zasahovat a konat, a místo toho nedělá nic. Být na místě generálního tajemníka, tak bych rezignoval, anebo chodil kanály,“ uvedl Ježek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Telička

Podle Teličky se nynější migrační krize může objevit na jiných místech planety. Summit EU se sice zabýval kvótami, to ale prý představuje jen dílčí řešení. „Budeme se snažit problém posouvat dál, problém totiž kvasí v zemích, odkud uprchlíci pocházejí. Měla by existovat centra pod kuratelou OSN mimo Evropu,“ uvedl.

Podle europoslanců ANO je na čase revidovat status uprchlíka, potírat organizovaný zločin či zvážit, že by uprchlíci mohli získat status azylanta jen na přechodnou dobu.

Anketa

Myslíte si, že premiér Bohuslav Sobotka při vyjednávání o uprchlících selhal?
Ano, na celé čáře
87,8 %
Dělal, co mohl
2,5 %
Ne, dosáhl maxima
9,7 %
Celkem hlasovalo 3983 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám