Hlavní obsah

Česko se posouvá do subtropů, do roku 2060 stoupne teplota o 2,5 stupně

• Aktualizováno
Novinky, jas

Průměrná teplota v České republice vzroste do roku 2040 o jeden stupeň Celsia. Do roku 2060 až o 2,5 stupně. Ve své studii to v úterý uvedli vědci z katedry fyziky atmosféry Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Zemi budou podle studie trápit vlny sucha a veder, které zasáhnou zejména území jižní Moravy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Počet tropických dnů, při nichž se teplota dostane na 30 a více stupňů Celsia, vzroste do roku 2039 o dva až šest, do roku 2060 o dalších osm až 12. Ještě výrazněji přibyde podle vědců letních dnů s teplotami nad 25 stupňů Celsia. V období od roku 2040 do roku 2060 jich bude až o 35 více.

„Poroste také počet vln veder, tedy sérií šesti a více dnů s nadprůměrnými teplotami. Těch bude pravděpodobně ročně až o pět více,” očekává studie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Z teplejšího počasí možná mohou mít radost děti o prázdninách, ale pro ekonomiku Česka budou mít změny klimatu vážné následky. Vlny veder mají vliv na produktivitu práce, sucha ovlivní zemědělskou produkci. Vedra mohou také výrazně ovlivnit zdraví lidí,“ vysvětluje František Marčík z analytického centra Glopolis.

Třetina roku bez srážek

Nejvíce veder by mělo být na jihu Moravy v oblasti mezi Znojmem a Hodonínem. Sucha by podle studie měla zasahovat zejména Středočeský a Jihomoravský kraj. „Podle modelů bude v období 2040 až 2060 více než třetina roku bez srážek,” očekávají vědci.

Studie rovněž předpokládá, že ve velkých městech, jako je Praha či Brno, se bude více projevovat efekt tzv. tepelného ostrova, což bude mít za následek delší trvání vysokých teplot zejména v centrálních částech města. Až na dvojnásobek se tak do roku 2060 zvýší počet tzv. tropických nocí, při nichž nebude teplota klesat pod 20 stupňů Celsia.

Výrazně méně by mělo být v zimě i sněhu. Vědci v letech 2040 až 2060 očekávají až třetinový pokles.

Anketa

Jaké počasí máte nejraději?
Spíš teplejší
59,5 %
Spíš chladnější
40,5 %
Celkem hlasovalo 4345 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám