Hlavní obsah

Debata o petici proti kvótám se změnila v pranýřování islámu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

V obecnou kritiku islámu se ve Sněmovně změnilo úterní veřejné slyšení sněmovního petičního výboru, který se zabýval peticí proti přijímání imigrantů podle kvót. Petici podepsalo 145 505 lidí, řekl lídr iniciativy Islám v ČR nechceme Martin Konvička.

Foto: Milan Malíček, Právo

Veřejné zasedání petičního výboru v Poslanecké sněmovně, kde byly odevzdány archy s podpisy proti Islámu v ČR. Na snímku Martin Konvička (první zprava).

Článek

Na jednání petičního výboru dorazila téměř stovka lidí. Žádné usnesení z něj nakonec nevzešlo.

Petice nasbírala za dva týdny přes 100 tisíc podpisů. „Podepisovali ji staří, mladí, například i bezdomovci,“ uvedl Konvička, podle kterého je vidět tlak „odspoda“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V petici, organizované Blokem proti islámu, se píše, že udělování azylů by mělo zůstat v kompetenci státu. V přijímání zejména muslimských imigrantů vidí bezpečnostní ohrožení. „Islám je válečnická ideologie, která má tendenci se radikalizovat,“ prohlásil v úterý ve Sněmovně Konvička.

Signatáři petice však zároveň souhlasí s tím, aby čeští humanitární pracovníci v přiměřené míře pomáhali přímo na území daných států.

Konvička: Islám omezuje svobodu

Diskuse, která se měla týkat kvót, se však stočila k islámu jako takovému. „Natvrdo říkám, že islámská víra omezuje práva a svobody druhých,” rozvášnil se Konvička.

Šéfka petičního výboru Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM) musela potom účastníky diskuse krotit. „Petice nesmí vyzývat k omezování práv občanů. Petice je nazvána Proti povinným kvótám pro uprchlíky a není o islámu,“ zdůraznila s tím, že debata nemá být o islámu, ale o kvótách.

„Dámy a pánové, Listina základních práv a svobod hovoří zcela jasně. Svobody  mohou být omezeny, pokud udaná víra omezuje práva a svobody druhých,” reagoval Konvička.

Téma islámu komentoval také poslanec Martin Komárek (ANO). „Svoboda náboženství musí být zaručena všem,“ řekl. Zmínil také například situaci v Sýrii. Jedná se podle něj o jednu z největších humanitárních katastrof a je logické, že lidé si zachraňují holý život.

Vášnivá debata

Účastníci debaty se nechávali strhnout emocemi. „Připomenu vám osidlování Severní Ameriky. Tam bylo obyvatelstvo, které se nemohlo bránit proti osidlování Evropany. My možnost bránit se máme, tak ji využijme,“ prohlásil jeden z podporovatelů hnutí. Kritizoval také, že do Evropy údajně míří především muži, ale žádné ženy a děti.

Jeden z odpůrců hnutí mu odvětil, že na internetu se o migrantech nešíří objektivní informace. „Ty věci, co vidíte na sociálních sítích, že přicházejí jenom ozbrojení muži, jsou nesmysly. Jsou to ženy i děti. Muslimové zdůrazňují potřebu tolerance,“ poznamenal. Za svůj názor se setkal s posměšky a ironickým potleskem

„Dříve jste chtěli hranice otvírat, dnes voláte po jejich zavírání. Česká republika má část svojí odpovědnosti,“ uzavřela Bebarová-Rujbrová.

Petici podpořilo hnutí Úsvit

Petici podpořili také poslanci hnutí Úsvit, kteří požadují uzavření hranic České republiky pro nelegální imigranty. „Je evidentní, že namátkové kontroly nejsou řešení. Proto po vzoru Rakouska, Maďarska či Německa žádáme uzavření státních hranic před imigranty,“ uvedl poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

Uzavření hranice ČR pro imigranty je podle dalšího z poslanců Úsvitu Martina Lanka jedinou správnou cestou k ochraně bezpečnosti občanů země.

Vláda povinné kvóty odmítá

Česká republika a některé další země EU v úterý v Lucemburku povinné kvóty odmítla a nadále trvá na dobrovolnosti přijímání migrantů. O celé věci by se mělo podle ministerstva zahraničí hlasovat.

Konvička ve Sněmovně vládu podpořil. „Vyzývám vládu, že kdyby se v Bruselu ocitla pod tlakem, aby se nebála obrátit se na lid, který za ní stojí,” prohlásil s tím, že sběr podpisů pod petici bude pokračovat.

Text petice
My, občané České republiky svým podpisem petice stvrzujeme, že žádáme vládu této země, aby rázně odmítla veškeré návrhy Evropské komise a Evropského parlamentu na zavádění povinných kvót pro uprchlíky. Jsme přesvědčeni, že udělování azylu by mělo zůstat čistě v kompetenci národních států. Souhlasíme s tím, aby naši humanitární pracovníci v přiměřené míře pomáhali přímo na území daných států, tak jak to běžně dělají v případě různých živelních katastrof. V hromadném přijímání kulturně velmi odlišných, zejména muslimských imigrantů, ale spatřujeme obrovské bezpečnostní a ekonomické riziko pro naši zemi i její demokratické zřízení. V případě, že Evropská komise bude přes odpor ČR vynucovat, legislativně či jakýmkoliv jiným způsobem, umísťování imigrantů (uprchlíků) v ČR, žádáme Vládu ČR a Parlament ČR, aby iniciovaly kroky k vypsání národního referenda v této otázce.
Zdroj: Islám v ČR nechceme

Anketa

Jste pro opětovné zavedení kontrol na hranicích?
Ano
93,4 %
Ne
6,6 %
Celkem hlasovalo 10735 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám