Hlavní obsah

K „nečtivému” zákonu o veřejných zakázkách měli experti 3000 připomínek

– Praha
Novinky, zpe, val

Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí v pondělí odmítla návrh zákona o zadávání veřejných zakázek. K návrhu měli experti přes tři tisíce připomínek.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Dienstbier

Článek

Návrh zákona, který má zjednodušit zadávání veřejných zakázek a předložilo ho ministerstvo pro místní rozvoj, doporučila Rada přepracovat.

„Výhrady byly poměrně zásadní,“ řekl ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) a naznačil, že se často jednalo o požadavky na vyšší transparentnost.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Řekl také, že se v tomto případě často tlučou dva principy: snaha o co nejvyšší jednoduchost zákona a zároveň rostoucí korupční potenciál související s nadměrnou jednoduchostí.

Soukenka: „Mimořádně nečtivý zákon”

Rada nashromáždila celkem na tři tisíce připomínek. Zákon je navíc podle ředitele Nadačního fondu proti korupci Petra Soukenky mimořádně nečtivý. „Lituji zaměstnance, kteří se s ním budou muset seznámit,“ uvedl.

V pondělí Rada také projednávala zákon o státním zastupitelství, s několika připomínkami ho vládě doporučila schválit. Experti také jednali o právní regulaci lobbistické činnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám