Hlavní obsah

Šincl se ohradil: Nejsem zlobbován, Babiš je predátor

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanec ČSSD Ladislav Šincl se ohradil proti výrokům vicepremiéra Andreje Babiše v sobotním Právu. Šéf ANO ho napadl za to, že byl zlobbován nejen penzijními, ale i loterijními společnostmi. Šincl to označil za lež a samotného ministra financí za predátora.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ladislav Šincl na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

V dopise redakci Práva poslanec tvrdí, že Babiš lživě popsal projednávání loterijního zákona v rozpočtovém výboru.

„Není to poprvé, co je pan Šincl zlobbovaný. Máme s ním zkušenost, když se projednával zákon o loteriích,“ řekl ministr Babiš.

„V rozpočtovém výboru se do něj pustil za použití zástupných argumentů, které předčítal z papíru, který mu pravděpodobně připravily loterijní společnosti, a v jeho snaze mu ochotně asistovala ODS. Novelu se podařilo v rozpočtovém výboru zastavit a dosud se nedostala ani do druhého čtení,“ řekl o poslanci Babiš.

Šincl ale uvádí, že v rozpočtovém výboru, který projednával návrh skupiny poslanců již v září a říjnu loňského roku, měl coby zpravodaj k tomuto zákonu k dispozici pět odborných stanovisek státních orgánů včetně ministerstva financí.

„Ať to bednaře bolí“

Tato stanoviska se podle poslance vyjadřovala k otázce, zda má být jeden z pozměňovacích návrhů, který přednesl Matěj Fichtner (ANO), notifikován (potvrzen) Evropskou komisí. Podle Šincla tedy nešlo o „podklady připravené loterijními společnostmi“.

Na základě shodných stanovisek těchto orgánů proto rozpočtový výbor jednomyslně pozastavil své rozhodnutí o návrhu zákona a dosud se k jeho projednávání nevrátil. Pro přerušení hlasovali i poslanci ANO.

Od začátku sporu obou politiků Šincl čelí obvinění, že lobbuje za hazardní společnosti.

„Babiš mi řekl, že beru nějaké prachy od Valenty (senátor a majitel Synotu). Já naopak chci, aby se zvýšily odvody z loterií na 35 procent, a ne jak navrhuje Jan Volný (ANO) jen 25 procent. Aby to pro ty bednaře bylo bolestivé. A Babiš na mě vyštěká, že beru prachy za loterie. Já se s Valentou vůbec nepotkávám. Ale co na to máte tomu predátorovi říci,“ sdělil Právu Šincl.

Ten Radiožurnálu sdělil, že po doporučení klubu ČSSD podá návrh imunitnímu výboru na disciplinární řízení s Babišem. Výbor může uložit omluvu a pokutu až do výše základního poslaneckého platu, tedy 61 400 Kč. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Babiš má svoji podnikovou policii

Odkud mohl vzít Andrej Babiš informace o pracovním i soukromém životě Ladislava Šincla? Babiš sice tvrdí, že o žádnou složku nešlo a čerpal jen z médií, nelze...

Výběr článků

Načítám