Hlavní obsah

Česko možná zavře 45 ambasád, chybí stamilióny

Právo, Jan Rovenský
Praha

Ministerstvu zahraničí hrozí, že kvůli nedostatku peněz bude muset sáhnout k drastickým úsporným opatřením. Kvůli slabé koruně, nabírání nových lidí a otevírání ambasád má jen letos úřadu v rozpočtu chybět přes 400 miliónů a příští rok 900 miliónů korun. Nejčernější scénář počítá s uzavřením až 45 menších zastupitelských úřadů a propuštěním 270 lidí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministerstvu zahraničí má letos chybět přes 400 miliónů korun.

Článek

Své obavy ministerstvo shrnulo do dokumentu Argumentář pro Úřad vlády k nutnému navýšení rozpočtových rámců MZV pocházejícího z konce května, jímž se ve čtvrtek mělo zabývat vedení Černínského paláce.

„Nedostatek 900 miliónů znamená uzavření 45 menších zastupitelských úřadů v zahraničí, což by znamenalo uzavření více než 1/3 zastupitelských úřadů z celkového počtu 116 včetně generálního konzulátu v (čínském) Chengdu a propuštění 270 zaměstnanců,“ stojí v dokumentu, který má Právo k dispozici.

Burcující materiál neuvádí, jaká část by z toho byly ambasády a jaká část generální konzuláty. Uzavření konzulátu v Chengdu, který se má otevřít v letos září, by bylo pro českou diplomacii obzvlášť trapné. O potřebě zřízení hovořil prezident Miloš Zeman při své návštěvě Číny loni v říjnu.

„MZV nemůže vystačit s přiděleným rozpočtem k plnění svých úkolů. Pokud nedojde k zásadní změně návrhu rozpočtu na rok 2016 a úpravě střednědobého výhledu na roky 2017 a 2018, bude vážně ohrožen chod a samotná funkce MZV. ČR tak bude muset zcela zásadně přehodnotit priority své zahraniční politiky,“ píše se v dokumentu.

Z interního materiálu vyplývá, že proti schválenému rozpočtu mají letos výdaje být vyšší o 431 miliónů. Příští rok mají výdaje být vyšší proti výhledu stanovenému financemi o 913 miliónů, v roce 2017 o miliardu a v roce 2018 o 1,1 miliardy.

Zaorálek věří

Resort financí přitom počítá se snižováním rozpočtu. Letos schválené výdaje MZV jsou 6,4 mld., v roce 2016 šest miliard, v roce 2017 to má být 5,85 miliardy. K zavírání českých ambasád přistoupila z úsporných důvodů už Nečasova vláda v roce 2010. Zavřeny byly zastupitelské úřady v Jemenu, Demokratické republice Kongo, Kostarice, Venezuele a také generální konzulát v Bombaji.

Ministr zahraničí tehdy uvedl, že je nucen ušetřit půl miliardy korun, což představuje seškrtat 325 pracovních míst. Již za dva roky se naopak otevíraly mise v Kolumbii, Barmě a Senegalu.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nevidí nynější situaci dramaticky.

Podle něj mu ministr financí Andrej Babiš (ANO) řekl, že je připraven se na návrh podívat, neboť řadu nároků pokládá za opodstatněnou.

„Situace se vyvíjí a my jsme se již na řadě věcí dohodli. Zavírání ambasád není mým programem a věřím, že najdeme takovou dohodu, aby ministerstvo fungovalo řádně,“ řekl ve čtvrtek Zaorálek Právu.

Informace, že Černínský palác bude pravděpodobně chtít víc peněz, ale Babiše překvapila. „Vážně? Nic o tom nevím, nikdo se na mě neobrátil,“ sdělil Právu. Šéf státní kasy zatím miliardové požadavky ministerstev shazoval ze stolu, naposledy resortům zdravotnictví, vnitra a školství.

Vedení zaspalo?

Vysoký diplomat, který si nepřál být jmenován, řekl Právu, že odhaduje, že ministerstvu dojdou peníze v létě, pokud resort nepožádá o mimořádné rozpočtové opatření. Podle něj bylo vedení MZV na neudržitelnost rozpočtu opakovaně v posledním roce upozorňováno.

„Je správné, že se přijímají noví diplomaté, otevírají se nové zastupitelské úřady a obnovuje se provoz dříve zavřených ambasád. Jenže to něco stojí. A když má MZV rozpočet nižší než za doby Karla Schwarzenberga, který lidi vyhazoval a ambasády zavíral, tak se nelze divit, že peníze dojdou. Na to vedení mělo pamatovat,“ řekl Právu.

Sekeru v rozpočtu diplomacie způsobily intervence ČNB vůči koruně, které podle MZV resort v letech 2014 a 2015 přišly na 217 miliónů ročně. To ministerstvo financí kompenzovalo, ale pro roky 2016 a 2017 s tím už nepočítá. „Kurzový propad je pro MZV, kde jsou výdaje tvořeny téměř z 60 procent v zahraniční měně, téměř likvidační,“ upozorňuje dokument.

Resort zahraničí také nijak nereagoval na fakt, že kvůli služebnímu zákonu narostl loni počet tabulkových míst o 50 a letos o 21 lidí (MZV má celkem 1800 lidí). „Tlak na rozpočet je také dán tím, že se rozrostlo vedení, kde je devět lidí. Předtím byli náměstci čtyři,“ upozornil vysoký diplomat.

„Nelétejte 1. třídou“

Interní dokument doporučuje, aby vedení MZV okamžitě přijalo řadu úsporných opatření, která se dotknou jak provozu ambasád, tak pracovníků ministerstva.

V návrhu se píše o snížení tzv. náhrad zvýšených životních nákladů, které diplomaté dostávají v zahraničí, o procento již od 1. července, snížení rozpočtu běžných výdajů ambasád o 10 procent, omezení služebních cest na minimum i o nutnosti významně omezit cestování letadlem ve třídě business a první třídě či převést zámek Štiřín pod Úřad vlády.

Dokument dokonce koketuje s myšlenkou, že by česká velvyslanectví přestala pořádat recepce k příležitosti státního svátku 28. října. Takový krok je v diplomacii téměř nepředstavitelný, ČR by to dokonce mohlo v očích zahraničních partnerů poškodit.

Reklama

Výběr článků

Načítám