Hlavní obsah

Sobotkovu ministryni přivedl do ČSSD Tejc

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryní mohla být Kateřina Valachová už před rokem a půl. Do vlády ji tehdy doporučoval šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). Na jeho slova si však premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vzpomněl, až když potřeboval náhradu za Marcela Chládka. Do týmu soc. dem. ji jako nestraničku přivedl před lety poslanec Jeroným Tejc (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Jeroným Tejc

Článek

„Znám ji několik let, vytipovali jsme si ji v Brně na úřadu ombudsmana, kde působila. Byla velmi schopná právnička. Nastoupila v Senátu a vedla si velmi dobře. Byla dobrou vedoucí, měla dobré vztahy se svými spolupracovníky,“ řekl Právu šéf Senátu Milan Štěch.

„Netajím se tím, že jsem ji před rokem a půl navrhoval panu předsedovi, že by mohla být členkou vlády,“ dodal.

Patří mezi jedny z nejlepších právníků, kterými vládní legislativa disponuje, a má manažerské schopnosti.
Jeroným Tejc, poslanec

Tejc s Valachovou studoval na právnické fakultě, a když sestavoval svůj tým stínového ministra vnitra, vzpomněl si právě na ni: „Pracovali jsme spolu na přípravě služebního zákona.“

Když Tejce v této přípravě nahradil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), Valachová přešla plynule do jeho týmu. Služební zákon nakonec zůstal na ní, když od něj Dienstbier po rozepři v koalici dal ruce pryč.

V úzkém kontaktu s Valachovou jakožto šéfkou sekce Legislativní rady vlády zůstal Tejc kvůli svému postu předsedy ústavně-právního výboru Sněmovny do současnosti. „Určitě patří mezi jedny z nejlepších právníků, kterými vládní legislativa disponuje, a má manažerské schopnosti. Je komunikativní. Má výhodu v tom, že se účastnila širokého jednání poslaneckého klubu a jako bývalá členka legislativy Senátu zná toto prostředí,“ řekl Právu.

Sociální demokracie v krvi

Fakt, že premiér oslovil nestraničku, sociální demokraty netrápí. „Není špatné ukázat, že je soc. dem. otevřená strana. Ministerstvo školství se věnuje zejména legislativě. Paní Valachová je specialistka v legislativě. Bude záležet na tom, jak si dokáže poskládat svůj tým tak, aby měla pokryté všechny segmenty, které školský systém potřebuje,“ řekla Právu bývalá místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková. O té se krátce spekulovalo jako o možné kandidátce na ministryni.

Stejně nahlíží na krok premiéra i místopředsedkyně školského výboru Vlasta Bohdalová (ČSSD). Jakožto bývalé stínové ministryni školství jí ani nevadí, že předseda vlády neoslovil odborníka přímo z oboru. „Jsem spokojená. Samozřejmě že další kandidát, pan profesor Štech, je odborník na školství par excelence. Ale s Kateřinou spolupracuju rok a oceňuju schopnost naslouchat, hledat kompromis a řešení,“ řekla Právu.

Nemrzí ji ani to, že premiér lovil ministra v nestranických vodách. „Je to žena, která myslí sociálnědemokraticky, má soc. dem v krvi. V situaci, ve které resort je, je tam potřeba takový člověk,“ dodala.

„Má všechny předpoklady, aby to zvládla. Je rázná. Ministr nemusí být odborník na školství, musí mít dobré náměstky a musí být dobrý manažer,“ poznamenala pro Právo Bohdalová.

Kritiku k výběru ministra si odpustil i šéf Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). „Hejtmani respektují personální výběr premiéra, budoucí ministryni Valachovou známe z práce Legislativní rady vlády, předpokládáme úzkou spolupráci a komunikaci především o regionálním školství a podpoře sportu,“ sdělil Právu.

Nestranickost pomůže

Politolog Jan Bureš označil krok premiéra za logický. „Soc. dem. moc odborníků na školství nemá. Ona měla vždy jednoho – stínového ministra nebo ministra. Dokud se neobjevil Chládek, tak neměla nikoho, proto post ministra přepouštěla jiným stranám,“ řekl Právu.

Oslovit někoho mimo stranu je podle Bureše možná i záměr. „V době, kdy nejpopulárnější politik je Babiš a nejvíc preferencí má ANO, které popírá důležitost členství ve stranách, tak jedním způsobem, jak zvyšovat popularitu, je přivádět do vlády víc nestraníků,“ dodal.

Problém Valachové je pak podle politologa jediný – že se nikdy jako odbornice na školství neprofilovala. „Ministr nemusí být odborník na resort, který dostane. Záleží na tom, koho si tam přivede.

Na druhou stranu, běžný volič požaduje určitou kvalitu. Mělo by být normální, že na ministerstvech sedí lidé, kteří se tou otázkou zabývají,“ dodal Bureš.

Reklama

Výběr článků

Načítám