Hlavní obsah

Lední medvěd v Dejvicích přišel o územní rozhodnutí, projekt se musí upravit

Praha

Pražský magistrát zrušil územní rozhodnutí ke stavbě budovy nazývané Lední medvěd, kterou chtěla společnost Vítězné náměstí, spadající pod PPF Real Estate, postavit na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích. Investor musí projekt upravit, aby byl v souladu s požadavky územního plánu a památkářů.

Foto: Hubičky Radana Atelier Architektonický, ČTK

Vizualizace budovy nazývané Lední medvěd

Článek

Stavební úřad zohlednil rozhodnutí městského soudu, který nedávno zrušil úpravu územního plánu týkající se objemu stavby. Navíc přihlédl k loňskému výroku ministerstva kultury, které zrušilo kladný posudek magistrátních památkářů. Stavba takových rozměrů je podle ministerstva nepřípustná.

O umístění budovy se v Dejvicích diskutuje řadu let. Návrh architekta Radana Hubičky vyvolává u veřejnosti i odborníků rozporuplné reakce, jak je tomu v případě netradiční architektury pravidelně. Polyfunkční budova má dotvořit dosud otevřený blok domů, čímž by zásadně proměnila vzhled náměstí. Investor říká, že stavba vedle administrativních ploch přinese i nové služby pro obyvatele, plánuje se kavárna, menší obchody a garáže.

Odpůrci ale upozorňují na velikost plánované budovy. Občanská sdružení navíc vyčítají politikům minulá rozhodnutí týkající se obecního pozemku, na kterém se radnice namísto dříve plánované budovy radnice rozhodla ve spolupráci se soukromým investorem postavit komerční budovu. Účasti na projektu se Praha 6 nakonec vzdala. Investorovi Ledního medvěda ale zůstalo předkupní právo na pozemek.

Nejbohatší Čech Petr Kellner, který stojí za skupinou PPF, chystá v Praze i jiné výrazné stavební projekty. Nejvíce pozornosti vzbudilo loňské bourání hotelu Praha a plánovaná výstavba školy, shodou okolností také v Dejvicích nedaleko Vítězného náměstí. Kellner mimo jiné plánuje stavbu nejvyššího českého mrakodrapu na Chodově.

Anketa

Líbí se vám budova, která by měla vzniknout na Vítězném náměstí?
Ano
31,4 %
Ne
68,6 %
Celkem hlasovalo 2525 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám