Hlavní obsah

Chládek si za to může sám, zní z ČSSD

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Bohuslav Sobotka ve čtvrtek oznámil, že odvolává ministra školství Marcela Chládka. Lidé z ČSSD se shodují, že hlavním strůjcem vlastního pádu je Chládek sám.

Foto: Petr Horník, Právo

Končící ministr školství Marcel Chládek

Článek

„Domnívám se, že by premiér Chládka neodvolal proto, že o tom píšou noviny. Tu věc projednával pan premiér už před několika měsíci. Možná tomu noviny napomohly. Když se věci ventilují ven, tak se akceleruje hledání řešení,“ řekl Právu poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD).

Stejně na věc pohlíží i šéf ústavně-právního výboru Sněmovny Jeroným Tejc. „Nešlo o jeden článek. Premiér nese odpovědnost. Věřím, že má víc informací než ostatní. Není fér ho obviňovat ze slabosti, že se rozhoduje podle článků,“ řekl Právu.

Je přesvědčen, že i veřejnost články bere s rezervou. „Já se toho nebojím. Babiš je ve střetu zájmů z hlediska kumulace politické a mediální moci. Je to realita, které musíme čelit,“ dodal.

Sobotka se obával, kam to může dojít

Babiš za odvoláním Chládka nestojí, řekl Právu zdroj blízký špičkám ČSSD. „Kdyby měla jeho média takovou moc, tak by už na zdravotnictví nemohl být ani Svatopluk Němeček,“ připomněl zdroj sérii kritiky, která se na hlavu ministra zdravotnictví snesla na stránkách MF Dnes bez premiérovy odezvy.

„Bereme to jako selhání Chládka, s nikým jsem o žádném strachu nemluvil, nevím o tom. Munici proti sobě dal Chládek sám,“ řekl Právu soc. dem. poslanec, který si nepřál být jmenován.

O tom, že se Chládek chová k podřízeným nevhodně, si ve Sněmovně takříkajíc štěbetali i vrabci na střeše. „Sobotka se bál, kam až to může dojít,“ řekl Právu poslanec ze soc. dem.

Informace přiznal i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „To, že má ministr Chládek problémy tohoto typu, jsem slýchal řadu měsíců,“ řekl s tím, že nevěřil tomu, že by šlo o vážné záležitosti. „Marcel Chládek obvinění popřel a já mu věřím. Považuji ho za slušného člověka. Jeho cesta jako ministra končí a teď to bude na něm, teď se bude obhajovat,“ uvedl Chovanec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám