Hlavní obsah

Politici řeší Zemanovy obstrukce s profesory, Fiala mu chce odebrat pravomoc

– Praha
Právo, Jan Martinek

Nechuť prezidenta Miloše Zemana nejmenovat tři profesory dělá politikům vrásky. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) chce prezidenta na osobní schůzce přesvědčit, že by profesory, kteří jsou u něj v nemilosti, měl jmenovat. A předseda ODS Petr Fiala chce pravomoc jmenování profesorů prezidentovi rovnou odebrat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman na slavnostní inauguraci rektora Univerzity Karlovy. Archivní snímek 2014

Článek

„Chci se sejít s panem prezidentem. Ze strany ministerstva školství byly splněny všechny podmínky, debata bude o důvodech na straně pana prezidenta. Na schůzce se dohodneme o dalším postupu ohledně jmenování těchto tří profesorů,“ řekl ve středu ministr školství novinářům. S prezidentem a dvěma rektory se sejde 28. května.

Chládek rovněž připustil, že by trojice akademických hodnostářů byla jmenována dodatečně. Prezident už dříve vzkázal, že jej schůzka zřejmě neobměkčí.

Dalším excesům chce zamezit Petr Fiala. Předseda opoziční ODS podal pozměňovací návrh, aby profesory místo hlavy státu jmenovali rektoři.

Mám dost situace, že každou chvíli jsou kolegyně a kolegové, kteří projdou jmenovacím řízením, rukojmími pana prezidenta
Petr Fiala, předseda ODS

„Předložil jsem pozměňovací návrh, aby se jmenování profesorů prezidentem republiky změnilo na jmenování rektorem příslušné vysoké školy, na které probíhá jmenovací řízení,“ řekl ve středu Právu Fiala.

„Mám dost situace, že každou chvíli jsou kolegyně a kolegové, kteří projdou jmenovacím řízením, rukojmími pana prezidenta, a probíhají tyto nedůstojné tahanice. Jednoduchá úprava, kterou navrhuji, by to vyřešila,“ řekl Fiala. „Není to účelová změna, je to něco, co dlouhodobě chci,“ dodal.

Vstřícně se k Fialovu návrhu staví i ministr školství, který připouští, že o něm lze debatovat. „Krátkodobě by to tento problém jistě vyřešilo. Byl by to ale velký zásah do současného systému, protože by tu vznikly dva typy profesorů, jedni jmenovaní prezidentem a druzí jmenovaní rektory,“ uvedl Chládek.

Zdůraznil také, že rektoři vysokých škol se přiklání k tomu, aby profesory i nadále jmenoval prezident.

Zrušení profesorského titulu

Proti je ale předseda školského výboru Jiří Zlatuška (ANO), který by Fialův návrh nepodpořil. „Představte si, že by v důvodové zprávě bylo, že se prezident zpronevěřuje ústavním povinnostem. Z tohoto důvodu se to teď principiálně měnit nedá. Když už něco měnit, tak systémovým způsobem,“ řekl Právu Zlatuška, který by si uměl představit, že by se podle rakouského modelu zrušil profesorský titul.

„Profesor by byla pracovní pozice, na kterou by se vypisovalo výběrové řízení se stanovenými požadavky,“ uvedl Zlatuška.

Prezident Zeman odmítá jmenovat profesory Jiřího Fajta a Ivana Ošťádala z Univerzity Karlovy a Jana Eichlera navrženého Vysokou školou ekonomickou. U Ošťádala a Eichlera mu vadí jejich minulost. Fajta nechce jmenovat kvůli tomu, že Národní galerie měla chtít od Komerční banky, aby část sponzorského daru sloužila jako příspěvek k Fajtovu ředitelskému platu. Fajt zvažuje žalobu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám