Hlavní obsah

Pokuta pro KSČM za neuskutečněný prodej sídla platí

• Aktualizováno

Čtyřicetimiliónová pokuta pro KSČM za to, že nesplnila smlouvu a neprodala italské společnosti Poste Re své sídlo v pražské ulici Politických vězňů, je platná. Na prodeji se obě strany v minulosti dohodly, ale komunisté si ho posléze rozmysleli. Strana pokutu zaplatila již koncem roku 2011 a soudní verdikt je pouze formální dohrou celého sporu.

Foto: Právo

Sídlo KSČM

Článek

Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl ve prospěch firmy v říjnu 2010, odvolací Městský soud v Praze verdikt potvrdil o rok později. Strana následně pokutu zaplatila, což potvrdila poslankyně a místopředsedkyně pro ekonomiku Miloslava Vostrá.

Strana ovšem u NS podala dovolání, o jehož odmítnutí soud rozhodl až po třech letech se stručným odůvodněním.

Strana podle NS nenastolila žádnou dosud nevyřešenou otázku zásadního právního významu a pouze předestřela vlastní verzi skutkového stavu, což není účelem dovolacího řízení.

Chtěli nové sídlo ve Vysočanech

Komunisté chtěli za předsednictví Miroslava Grebeníčka prodat své sídlo v ulici Politických vězňů nedaleko Václavského náměstí a vybudovat si nové ve Vysočanech. Podle pravomocného verdiktu uzavřela strana s firmou Poste Re smlouvu o smlouvě budoucí, ze které vyplývala povinnost uzavřít později smlouvu o prodeji a také smluvní pokuta. Komunisté nicméně tvrdili, že nešlo o smlouvu o smlouvě budoucí, ale pouze dopis s podmínkami případné transakce.

Cena, za kterou strana nabídla sídlo italské firmě, činila 410 miliónů korun. Firma dokonce zaplatila v roce 2005 KSČM první zálohy 40 a 90 miliónů korun. Komunisté si ale prodej rozmysleli a peníze vrátili. Dospěli k názoru, že cena je pro stranu nevýhodná a za podobnou nemovitost v lukrativní části hlavního města by podle odborníků mohli získat daleko víc peněz.

Filip: Dědictví minulého vedení

Již po rozhodnutí odvolacího soudu představitelé KSČM uváděli, že zaplacení smluvní pokuty stranu po finanční stránce neohrozí. Podle předsedy Vojtěcha Filipa je soudní spor dědictvím po minulém vedení strany.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Někdejší předseda komunistů Miroslav Grebeníček to odmítl. "Pokud někdo spojuje tuto skutečnost s mojí osobou, musím se důrazně ohradit. S touto firmou jsem nikdy nejednal a nikdy s ní žádnou smlouvu nepodepsal. Případný prodej budovy ÚV KSČM jsem vždy považoval za neuvěřitelnou hloupost," napsal v prohlášení. "Proti prodeji jsem hlasoval, a pokud jsem byl v dané věci přehlasován, považoval jsem to za jeden z důvodů svého odchodu z funkce předsedy KSČM," doplnil.

Své sídlo v ulici Politických vězňů komunisté koupili od Českých drah po listopadu 1989. Podle neoficiálních informací za budovu zaplatili 50 miliónů korun. Ministerstvo financí později prodej napadlo u soudu, KSČM ale vleklý spor vyhrála.

Reklama

Výběr článků

Načítám