Hlavní obsah

ODS bude obstruovat sněmovnu kvůli elektronické evidenci tržeb

Praha

Přijetí zákona o elektronické evidenci tržeb budou občanští demokraté brzdit všemi dostupnými prostředky, prohlásil v nedělním diskusním pořadu Partie šéf ODS Petr Fiala. Nevyloučil, že poslanci ODS sáhnou k obstrukcím. Pokud se občanským demokratům nepodaří zabránit přijetí zákona, jakmile se ODS dostane do vlády, okamžitě zákon zruší, dodal Fiala.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda ODS Petr Fiala (vlevo) na tiskové konferenci k výsledkům druhého kola senátních voleb.

Článek

"Uděláme vše pro to, co nám umožňuje jednací sněmovní řád, abychom přijetí zákona zabránili," řekl Fiala. Registrační poklady, jak se elektronické evidenci tržeb říká, jsou podle něho likvidační pro drobné živnostníky a podnikatele a stát z toho nic nezíská.

Vláda se předlohou ještě nezabývala. Výhrady k původnímu návrhu měla KDU-ČSL, která chce znát přesné dopady normy a ministerstvo financí muselo normu doplnit o požadované informace. Podle vicepremiéra a předsedy lidovců Pavla Bělobrádka musí zákon o evidenci tržeb přinést rovné podmínky pro všechny. "Nejde o to potrestat slušné a poctivé podnikatele," zdůraznil.

Vláda si od zákona o elektronické evidenci tržeb slibuje vyšší výběr daní a narovnání podnikatelského prostředí. Evidence tržeb by se měla týkat ubytovacích a stravovacích služeb, velkoobchodu a maloobchodu. U dalších činností bude záležet na tom, jak provoz systému vyhodnotí Finanční správa. Ministerstvo financí počítá se spuštěním evidence tržeb od ledna 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám