Hlavní obsah

Dům „Maršmeloun” jsem nikdy neplánoval bílorůžový, tvrdí architekt

Zdeněk Fránek, autor návrhu kontroverzního bytového domu v ulici U Milosrdných u Anežského kláštera v centru Prahy, tvrdí, že nikdy neexistovala varianta, že by jeho dům byl v bílé a růžové barvě. Vizualizaci v této barevnosti označil za podvrh. Chystaná stavba má být podle něj v horní části cihlová a ve spodní béžová, její jednotlivé hmoty připomínají obličeje.

Vizualizace novostavby bytového domu U Milosrdných, která má zasáhnout do areálu Anežského kláštera

Článek

Lidé stavbě na základě této údajně podvržené vizualizace přezdívají "maršmeloun". Na dubnovou demonstraci proti této stavbě přišli lidé s krabicemi, které vypadaly jako bílé, šedé a růžové hranaté obličeje. "Když jsem viděl fotku z demonstrace, jak je to hezké, tak jsem opravdu začal přemýšlet o tom, že ho opravdu udělám růžovobílý," řekl Fránek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vítězslav Praks z Občanského monitoringu, který svolal protesty, odpověděl, že vizualizace mají ze zveřejněných materiálů architekta Fránka.

Původní varianta vzešlá z architektonické soutěže z 90. let, v níž bylo osloveno několik kanceláří z Česka i ciziny, byla prosklená, tu ale nepovolili památkáři.

Lidem vadí především to, že se stavba do sousedství kláštera ze 13. století nehodí, má příliš rozdrobenou fasádu a připomíná obličeje. Podzemní garáže navíc zasáhnou do podzemní vody. Stavba vadí i současnému řediteli Národní galerie, která v Anežském klášteře sídlí, Jiřímu Fajtovi, bude se snažit uplatnit připomínky ve stavebním řízení.

Šestipatrová budova, která má vyrůst v pražské památkové rezervaci, vyvolala v posledních dnech protesty stovek lidí. Kvůli stavbě by totiž mimo jiné musela padnout zeď kláštera. Zastánci projektu tvrdí, že chtějí centrum metropole obohatit o kvalitní architekturu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám