Hlavní obsah

Kam ročně teče 250 miliard? Koaliční rada chce proklepnout zdravotnictví

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Palčivými otázkami ve zdravotnictví se bude zabývat pracovní skupina složená z odborných zástupců koaličních stran ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Dohodla se na tom ve středu večer koaliční rada. Skupina bude zejména zjišťovat, kde by se dalo ušetřit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Zástupci koalice se sešli, aby projednali dosavadní plnění koaliční smlouvy. Nejvíc času jim podle premiéra Bohuslava Sobotky zabrala otázka zdravotnictví.

Opět se totiž rozhořela debata o financování tohoto resortu. Ministr financí Andrej Babiš má výhrady k hospodaření ve zdravotnictví a zdráhá se vydat peníze navíc šéfovi resortu Svatopluku Němečkovi. Ten požaduje navýšení rozpočtu pro zdravotnictví o čtyři miliardy, a to zvýšením odvodů za státní pojištěnce. Středeční debata ve Strakově akademii byla podle neoficiálních zdrojů vyostřená.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Expertní rada se bude zabývat čtyřmi oblastmi: valorizací plateb za pojištěnce, elektronizací zdravotnictví, transparentností a centrálními nákupy a audity u přímo řízených organizací. Do konce června by měla vládu informovat o svých poznatcích.

ANO kritizuje zrušení poplatků

První místopředseda Babišova hnutí ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že je potřeba znát, kam „teče“ zhruba 250 miliard ročně. „Domníváme se, že oblasti zdravotnictví, kam jde ročně téměř čtvrtina státního rozpočtu, je potřeba věnovat zvýšenou pozornost,“ zdůvodnil.

Potvrdil také, že ANO přišlo na jednání s návrhem, v němž si babišovci stěžovali na zrušení poplatku za pobyt v nemocnici, což už dříve šéf hnutí kritizoval. Premiér Bohuslav Sobotka ale zopakoval, že se znovuzavedením tohoto poplatku nesouhlasí.

Koaliční partneři debatovali ve středu také o oblasti výběru daní či čerpání evropských fondů. Sobotka uvedl, že zatím nebyl splněn závazek, který se týká zrušení superhrubé mzdy.

Všechna témata ale politici probrat nestačili, záležitostmi některých resortů se budou zabývat až při příštím jednání koaliční rady.

Reklama

Výběr článků

Načítám