Hlavní obsah

Lidé v Česku si připomenou 70. výročí konce války

Česká republika si v pátek připomíná 70. výročí konce druhé světové války. V metropoli bude postavena barikáda připomínající Pražské povstání či vojenský tábor. V Rokycanech budou moci lidé vidět dobovou ukázku zatčení říšského protektora K. H. Franka.

Článek

Dobovou vojenskou techniku i bojovou ukázku z konce války uvidí zájemci v Českých Budějovicích. Pamětní desku, která bude připomínat památku válečných letců regionu, odhalí v Českém Krumlově. Organizátoři chystají také přehlídku vojenské techniky, bitvu o město, koncert, výstavy a přednášky.

Na Kubánském náměstí v Praze vyroste vojenský tábor, který bude simulovat situaci v hlavním městě v posledních dnech války. Lidé si budou moci prohlédnout historické zbraně či uniformy a aspoň částečně se vžít do atmosféry doby. Na žižkovském Havlíčkově náměstí vyroste barikáda, která připomene Pražské povstání. Bitvy se zúčastní na čtyři stovky vojáků, kteří budou představovat příslušníky československého odboje, vlasovců, Rudé armády a wehrmachtu.

V Dejvicích se koná zážitková výstava nazvaná Paměť národa - Osvobození 70, která poutavou formou přibližuje osudy odbojářů, vojáků nebo lidí, kteří přežili holokaust. Na Vítězném náměstí bude v historickém železničním vagónu, takzvaném dobytčáku, umístěna unikátní multimediální instalace. Akci doplní hudební vystoupení, dobrodružná hra, projekce historických filmů nebo debaty v běžně nepřístupných prostorech Dejvického nádraží - protileteckém krytu a Masarykově salónku, který první československý prezident využíval při cestách do Lán.

Zástupci města Pardubice odhalí pamětní desku připomínající jednu z posledních pardubických obětí této války, nadporučíka Vladimíra Eliáše. Jméno tohoto vlastence a odbojáře nese od roku 1991 jedna z pardubických ulic a také základní škola, na níž bude deska 70 let po jeho tragické smrti umístěna. Na náměstí v Hořicích budou odpoledne k vidění ukázky bojů proti německé armádě, kulturní program potrvá až do večera. Vzpomínkové akce pro veřejnost pořádají i další města, nevládní organizace či kluby vojenské historie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám