Hlavní obsah

Chovanec chce vysvětlení zásahu proti squatterům, na 30 lidí šlo 130 policistů

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ve čtvrtek požádal policejního prezidenta Tomáše Tuhého, aby vysvětlil a zdůvodnil středeční policejní zásah proti squatterům na pražské usedlosti Cibulka. Ministr chce vědět, zda byl zásah za vyžití speciální pořádkové jednotky adekvátní a jaké byly jeho náklady. Na místě zasahovalo 130 policistů, z domu vyvedli 30 lidí.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policisté u squatu Cibulka

Článek

„Myslím si, že správná cesta, jak situaci řešit, může být úprava legislativy. Bez takovéto změny nemůže být squatting policií do určité míry tolerován. Rozumím tomu, že policie musí podle platné legislativy chránit soukromý majetek, za relevantní však považuji také otevření otázky, jak postupovat, pokud se soukromí vlastníci o svůj majetek řádně nestarají,“ uvedl po jednání Chovanec.

Policie zasáhla proti squatterům ve středu. Ti dlouhodobě Cibulku dlouhodobě obývali na základě smlouvy o užívání. Tu jim však majitel k 1. dubnu vypověděl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

130 policistů na 30 squatterů

Ředitel pražské policie Luděk Procházka ve čtvrtek řekl, že zásah proti squatterům byl v souladu s předpisy a se zákonem. Přítomna byla i státní zástupkyně, která souhlasila se zadržením několika lidí. V objektu bylo 30 lidí, zasahovalo tam 130 policistů. Výsledkem akce je kromě jejich vystěhování dvouměsíční podmíněný trest, který jeden ze squatterů dostal ve zkráceném řízení. Podal proti němu odpor.

Vyklízení squatu CibulkaVideo: Novinky

Podle policie zasahoval na místě antikonfliktní tým a speciální pořádková jednotka. [celá zpráva]

Většina obyvatel usedlosti objekt na výzvy policie dobrovolně opustila. Několik osob policie zadržela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám