Hlavní obsah

Msta, kádrování, svévole, kritizují politici Zemana

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Svým rozhodnutím nejmenovat profesorem tři kandidáty vyvolal Miloš Zeman debatu o změně pravomocí prezidenta. Kritizují ho všichni politici napříč politickým spektrem a někteří z nich nešli daleko pro silná slova. Šéf komunistů Vojtěch Filip, který se k Zemanovi většinou nijak nevyjadřuje, mu vzkázal, že „takhle to nejde“. Za krokem prezidenta vidí snahu zviditelnit se.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman při slavnostní inauguraci nového rektora Univerzity Karlovy

Článek

„Prezident Miloš Zeman asi hledá další způsob, jak se více zviditelnit a upozornit na sebe. Jiné vysvětlení jeho rozhodnutí, že nepodepíše jmenovací dekrety docentů Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera, lze jen těžko najít,“ míní šéf KSČM.

Minulost kandidátů prý prezident neřeší věcně, ale na základě neověřených informací.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Miloš Zeman, který sám považuje média za ,ostrov negativní deviace‘ a doslova pohrdá novináři, což jim také neustále dokazuje svým chováním, se opírá o neověřené, chcete-li bulvární novinové články a informace ,jedna paní povídala‘,“ dodal Filip.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Filip

Hlava státu tak prý popírá sama sebe. „Je evidentní, že se buď nepoučil z kauzy Peroutka, nebo má okolo sebe našeptávače, kteří mu chtějí za každou cenu odehnat příznivce a podporovatele, chcete-li voliče. Jen doufám, že nebude muset být na Hradě vyhlášena soutěž s tučnou odměnou: ,Pošpiň svého profesora‘? Teď vážně. Omlouvám se, pane prezidente, ale takhle to nejde!“ uzavřel.

Možná by se mohl najít někdo, kdo vyhlásil odměnu za odhalení, že za nepodepsáním zrovna těch tří profesur stojí fakt, že ty dekrety prezident pozvracel
poslanec Jiří Zlatuška

 Kalousek: Vykládá si pravomoci, jak chce

„Já pokládám dlouhodobě za nešťastné, že tento akt dělá prezident. K akademické svobodě by mělo patřit, že jsou profesoři jmenováni akademickým senátem. Nicméně vzhledem k tomu, že vysokoškolský zákon je takový, jaký je, je pozice prezidenta republiky výlučně ceremoniální,“ řekl Právu místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Myslím, že pan prezident si vykládá své pravomoci tak, jak chce, a ne, jak velí zvyk a slušné chování,“ dodal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Za nepřijatelné považuje chování prezidenta také šéf ODS Petr Fiala. „Nepřísluší panu prezidentovi, aby kádroval a posuzoval vědecké kvality kandidátů. Je to věc vědeckých a vysokých škol. Ten proces je složitý a náročný a je tak nastaven proto, aby vedl k výběru kandidátů, kteří funkci profesora vysokých škol mohou plnit,“ řekl Právu.

O legislativní změnu prý usiluje již řadu let. „I jako rektor a i jako ministr jsem chtěl, aby se změnila úprava v zákoně, aby profesory nejmenoval prezident, aby to byla věc vysokých škol. Musím říct, že to bylo v době, kdy ještě nebyly ty problémy, které dělá prezident Zeman. Ale je to obvyklejší v zahraničí a mně to připadá správnější,“ dodal s tím, že o profesuře by měla rozhodovat podle jeho mínění vědecká rada.

Jak Zeman zdůvodnil nejmenování tří profesorů
Jan Eichlerprý před rokem 1989 působil v propagandistických útvarech československé armády. Docent ale předložil lustrační osvědčení
Ivan Ošťádalměl prý před listopadem 1989 kontakty na StB
Jiří Fajtdůvodem jsou informace týkající se Komerční banky, které přinesla MfD. Národní galerie, v jejímž čele Fajt stojí, prý chtěla po bance, která ji sponzoruje, příspěvek na platy zaměstnanců včetně odměny ředitele

Vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se přimlouvá za to, aby v systému jmenování profesorů nastala změna. „Tento další spor logicky vede k úvaze, zda by jmenování profesorů nemělo být v pravomoci akademické samosprávy, a tedy zbavené politických vlivů,“ napsal Bělobrádek v SMS.

Ostudná svévole, nechápe Zlatuška

Pobouřen je i šéf školského výboru Sněmovny Jiří Zlatuška (ANO). Domnívá se, že krok prezidenta může vyvolat v akademickém světě mezinárodní ostudu.

„Možná by se mohl najít někdo, kdo vyhlásil odměnu za odhalení, že za nepodepsáním zrovna těch tří profesur stojí fakt, že ty dekrety prezident pozvracel. (Potvrdit by to mohl aspoň Ovčáček – bylo by to snazší než se hrabat v archivech),“ napsal na svém facebooku.

Poukazoval zjevně na marné hledání článku Ferdinanda Peroutky. Po něm pátrá prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček a Hrad již avizoval, že pokud jej nenajde, bude na jeho nalezení vypsána odměna. [celá zpráva]

„Prezident uplatňuje jen vlastní svévoli,“ dodal pro Právo. Domnívá se, že když už prezident chce mít právo odmítnout kandidáty na profesory, měl by svůj krok řádně vysvětlit. Toto vysvětlení by pak podle Zlatušky mělo být možné napadnout u soudu.

Změnu legislativy v tom směru, aby jmenování prováděl někdo jiný než hlava státu, však Zlatuška nechce. „To nic neřeší. Svévole může přijít od kohokoli. Toto je nerespektování zákonů, které příslušnému činiteli předepisuje,“ vysvětlil Právu.

Změnu Sněmovna neschválila

Poslanec Martin Plíšek (TOP 09) se domnívá, že záležitost by měla mít vyvrcholení v legislativní změně. „Prezident by tuto kompetenci již neměl mít. Ten, kdo splní podmínky pro udělení profesury, by měl obdržet dekret od ministra školství. Výkonná moc, do které prezident podle ústavy patří, by neměla zasahovat do akademických svobod,“ řekl Právu.

Za rozhodnutím hlavy státu vidí čistě osobní důvody. „Prezident se jen mstí za to, že se v akademické obci netěší oblibě. Může si za to ale sám,“ dodal.

Legislativní změnu ve způsobu jmenování profesorů měla přitom Sněmovna na stole už před rokem. Normu vytvořila ještě úřednická vláda Jiřího Rusnoka a pravomoc jmenovat profesora převáděla z hlavy státu na šéfa Senátu. Poslanecká sněmovna tehdy návrh zamítla.

Anketa

Má mít prezident možnost nejmenovat profesory?
Ano, záleží to na jeho uvážení
45,3 %
Ne, zasahuje tak do akademických svobod
54,7 %
Celkem hlasovalo 11702 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám