Hlavní obsah

Neberte nám vinotéky. Zastánci sudového vína míří do Sněmovny

Novinky, jas

Petici s téměř 100 000 podpisů proti záměru ministerstva zemědělství, které chce omezit prodej sudového vína, předají v úterý zástupci Sdružení obchodníků s vínem a vinoték petičnímu výboru Sněmovny. Obávají se, že návrhy ministerstva zlikvidují jejich živnosti.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ministerstvo chce novelou zákona o vinohradnictví a vinařství zakázat prodej sudového vína z dovozu, tuzemští vinaři by pak mohli sudové víno prodávat kromě svých sklepů či prodejen rovněž ve smluvních vinotékách.

"Zahraniční sudová vína nebo vína vyrobená u nás z dovezených hroznů necháme stočit do balení určeného pro konečného spotřebitele, a to v obalu, který se nedá znovu naplnit (takzvaný bag in box nebo láhev)," uvedl v březnu po jednání se zástupci vinařů ministr.

Resort chce ukončit stávající stav, kdy jsou za moravská vína vydávány pančované či zahraniční produkty.

Bude to zánik vinoték, varují vinaři

Sdružení obchodníků s vínem a vinoték proti záměrům resortu od počátku vystupovalo s tím, že jeho záměry by znamenaly zánik celé živnosti a připravily o práci údajně na 30 tisíc lidí.

„Jsou to právě importovaná vína, která jsou schopna uspokojit poptávku po kvalitním levnějším víně, když tato vína jsou z 50 procent lahvová a z 50 procent sudová,“ uvádí sdružení na svých stránkách. Rovněž se obává, že prodej vín se přesune výlučně do supermarketů.

„Trh se sudovými víny zabírá poměrně význačnou část trhu s vínem, což je dáno zejména orientací zákazníka na tento druh zboží. Pokud dojde k navrhovanému omezení prodeje sudového vína, nakonec bude nejvíce omezen sám spotřebitel, který nebude moci naplnit své požadavky, a jeho poptávka tak zůstane nevyslyšena. Představa, že každý spotřebitel touží po jakostním vínu s přívlastkem za cenu 300 korun za lahev, je naivní,“ tvrdí sdružení.

To naopak podporuje zpřísnění postihů pro prodejce pančovaných vín, zákaz používání klamavých názvů, jasnější označování vín i zákaz kupážování (scelování) dovezených vín.

Reklama

Výběr článků

Načítám