Hlavní obsah

Češi se už nestydí najímat pomocnice do domácnosti

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomocnice v domácnosti už nejsou znakem a privilegiem rozmazlených bohatých paniček. Češky a Češi se přestali stydět za to, že si stále častěji najímají a platí pomocnice či pomocníky na domácí práce, nechávají si prát, uklízet, vařit, žehlit, hlídat či doučovat děti, ale i venčit psa či na chatě zrýt záhon a posekat trávník.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Tvrdí to aspoň provozovatelé agentur zprostředkujících pomoc v domácnostech.

„Je to přirozený vývoj ve společnosti,“ potvrzuje rodinný poradce František Macháček. Největší zájem o pomocnice mají domácnosti, kde oba partneři pracují v náročných profesích, přestali se stydět za svoje slušné příjmy a současně manifestují, že vysoké příjmy nehodlají využít pro koupi nového luxusního vozu a drahých zbytečností.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

I sousedé už to chápou

Místo toho nejenže dávají vydělat dalším lidem, ale hlavně získají volný čas. Pro sebe i pro svoje děti, se kterými mohou třeba jet na cyklistický výlet.

Podstatnou část toho, co vydělám, dám za platby chůvě, která se mi stará o dvojčátka během pracovního dne.

„Už netvrdím sousedům, že ta paní, co nám myje okna a nakupuje, je moje vzdálená teta. Přiznávám, že je to pomocnice v domácnosti, která k nám chodí každý den na dvě hodiny uklízet,“ říká osmatřicetiletý programátor Petr. „A kupodivu sousedi nás nepovažují za líné, naduté zbohatlíky či vykořisťovatele nebohých žen. Vědí, co znamená pomoc, ale i hodnota času stráveného s dětmi v přírodě místo gruntování s vysavačem,“ dodal.

Žádané chůvy

Podle sociologů ale rostoucí zájem o pomocnice v domácnosti někdy vyvolává i tlak zaměstnavatelů na výkonnost a touha udržet si pracovní místo.

„Podstatnou část toho, co vydělám, dám za platby chůvě, která se mi stará o dvojčátka během pracovního dne. Chci si totiž zachovat místo grafičky, které mě baví, a současně nebýt uhoněná, nechci ani šidit rodinu. Vím, že je to jen na čas,“ svěřila se třicetiletá Alena.

Rostoucí zájem o služby a pomoc v domácnosti potvrzuje i velký zájem o kurzy pro chůvy, pomocnice v domácnosti a při úklidu. Přitom jde o placené kurzy. Například kurz chůvy, jehož absolvování umožní získat živnostenský list, stojí kolem pěti tisíc. Kurz pro pomocnici v domácnosti stojí 1500 korun. Absolventi se uplatní buď jako živnostníci, nebo jako zaměstnanci agentur zprostředkujících tyto služby.

Pracovní místa pro samoživitelky

Současně kurzy pomohou udržet vysokou kvalitu a profesionalitu služeb. Zaměstnanci firem zprostředkujících pomoc při chodu v domácnosti musí mít například čistý trestní rejstřík, projdou i kurzem etiky a jednání se zákazníkem.

Tyto práce jsou šancí i pro samoživitelky či ženy, které dlouhodobě nemohou najít zaměstnání a potřebují flexibilní pracovní dobu. „Usnadní těmto ženám najít uplatnění na trhu práce,“ uvedla socioterapeutka Zdena Prokopová.

Za hodinový úklid se účtuje v průměru kolem dvou set korun, hlídání dětí stojí při dlouhodobějším kontraktu kolem stovky za hodinu, obdobné ceny jsou i pro doučování. Vyžehlit koš prádla představuje náklad v hodnotě pětistovky.

Pozor na práci načerno

Stále se rozšiřující nabídka prací v domácnosti a rostoucí zájem však mají i odvrácené stránky. Pomocné práce nejsou jen zdrojem domácí pohody a rozšíření nabídky pracovních míst.

Jsou i případy, kdy si rodina vezme jako pomocnici v domácnosti  cizinku, Ukrajinku či Filipínku. Ta u nich pracuje, ale její zaměstnavatel jaksi zapomíná na pracovní dobu, dodržování zákoníku práce, řádné sociální odvody či na řádné placení mzdy.

Některé cizinky mohou pracovat načerno, a stávají se tak předmětem vykořisťování, upozorňují zástupci nevládních organizací. Porušení předpisů či zaměstnávání načerno je postihováno vysokými pokutami.

Pomocnice v domácnosti může také někdy být zaměňována za ke všemu ochotnou služku v duchu představ a předpisů, které platily v 19. století. Nemůže být ale větší omyl a staromilec by se mohl s takovým pojetím pomocnice v domácnosti rychle dostat do konfliktu se zákony a s policií.

Anketa

Najímáte si pomocnici v domácnosti?
ano, opakovaně
14,7 %
ano, zkusil/a jsem to několikrát
3,9 %
ne
81,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4101 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám