Hlavní obsah

Zemřel válečný veterán Antonín Bukový, hrdina od Sokolova

Zemřel válečný veterán Antonín Bukový, hrdina bojů od Sokolova a Kyjeva. Byl zakládajícím členem 1. československého polního praporu v uralském Buzuluku. Na svých webových stránkách o tom informovalo ministerstvo obrany. Bylo mu 98 let.

Foto: mocr.army.cz

Antonín Bukový (na snímku uprostřed)

Článek

Podle serveru Aktuálně.cz zemřel ve středu.

Bukový prošel celou bojovou cestu československé jednotky v Sovětském svazu až do Prahy. Byl posledním z takzvané Oranské skupiny. Ta se v sovětské internaci vytvořila kolem Ludvíka Svobody, pozdějšího československého prezidenta, a podílela se na vytvoření samostatného polního praporu, do něhož vstoupili dobrovolně českoslovenští občané. Jednotka se postupně rozrostla na armádní sbor.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bukový po bojích u Kyjeva absolvoval speciální výcvik pro boj v hlubokém týlu nepřítele a poté byl i vysazen na Slovensko. "Z povstaleckého území Bukový kromě desítek důležitých zpravodajských informací odesílal depeše se žádostmi o zbraně a střelivo," uvedlo ministerstvo.

Seznam posledních členů 1. československého polního praporu, kteří bojovali u Sokolova:
generálmajor ve výslužbě (v. v.) Alexander Beer, tankista
plukovník (plk.) v. v. Vasil Hajdur, střelec druhé roty
plk.v. v. Fedor Komár, kulometčík
plk.v. v.Dmitrij Senický, dělostřelec
plk.v. v. Marie Kvapilová - Pišlová, zdravotnice
plk.v. v. Jarmila Halbrštátová - Kaplanová, zdravotnice
plk. v. v. MUDr. Gustav Singer, CSc., lékař druhé roty
podplukovnice (pplk) v. v. Jarmila Černá - Malínská, zdravotnice
pplk.v. v. Vlasta Pavlanová - Vyhnálková, zdravotnice
desátník v. v. Michal Demjan, kulometčík
Zdroj: www.army.cz

Za druhé světové války byl oceněn medailí Za chrabrost před nepřítelem, hvězdou Čs. partyzána, československými i polskými válečnými kříži, sovětským řádem Vlastenecké války, medailemi Za Vítězství nad Německem, Za osvobození Prahy a mnoha dalšími ceněnými vyznamenáními. V roce 2003 mu ministr obrany udělil Záslužný kříž III. stupně.

Bukový byl jedním z posledních bojovníků 1. československého polního praporu, který bojoval v legendární bitvě u ukrajinského Sokolova. Naživu jich je nyní deset. "V současné době žije 921 veteránů druhé světové války. Ještě před měsícem jich bylo o 40 víc," uvedlo ministerstvo obrany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám