Hlavní obsah

V noci mrzlo, na Šumavě bylo minus osm stupňů

V noci na dnešek na řadě míst Česka mrzlo, zejména na horách a v mrazových kotlinách. Například na šumavských stanicích Kvilda-Perla a Rokytská slať klesla teplota pod minus osm stupňů Celsia, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém webu. Rtuť teploměru se dostala pod nulu na více než dvaceti stanicích, v nichž se pravidelně sleduje počasí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Ve středních polohách mrzlo například na stanicích Šindelová na Sokolovsku, Adršpach na Náchodsku a Borkovice na Táborsku. V nižších polohách klesla teplota pod nulu ve Velkém Chvojnu na Ústecku a Plzni-Bolevci.

Meteorolog Pavel Jůza připomněl, že noční mrazíky nejsou v dubnu výjimečné a současné počasí je spíše teplé. Například 24. a 25. duben jsou spojeny s několika sněhovými rekordy z roku 1980. Před 35 lety bylo na některých stanicích vůbec nejvíc sněhu za celou tehdejší zimu, dodal Jůza.

Až do pondělí mají odpolední teploty překračovat 20 stupňů Celsia. Pravděpodobně v noci na úterý přejde přes území republiky výrazná studená fronta, která přinese déšť, přeháňky i bouřky, na horách může i sněžit. Rozdíl v nejvyšších denních teplotách mezi pondělím a úterým se bude pohybovat nejčastěji kolem deseti stupňů, uvedl ČHMÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám