Hlavní obsah

Sobotka si vyzkoušel den na vozíku. Handicapovaným chce pomoci

Právo, kab
Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se jako šéf Rady vlády pro zdravotně postižené rozhodl strávit páteční den na kolečkovém křesle, aby zjistil, co handicapované lidi nejvíce trápí. Po rozhovoru s vozíčkáři seznal, že je to zejména nedostatek asistentů, kteří postiženým pomáhají zvládat každodenní strasti. Z rozpočtu chce proto vyčlenit více peněz na sociální služby.

Sobotka si vyzkoušel den na vozíku. Handicapovaným chce teď pomociVideo: Novinky

 
Článek

„V letošním roce jsme zajistili zhruba sedm a tři čtvrtě miliardy korun na dotace na sociální služby, v příštím roce bychom chtěli, aby to bylo alespoň osm miliard korun. To je návrh, se kterým půjdu na jednání o rozpočtu,“ prozradil předseda vlády novinářům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Sobotka trávil celý svůj pracovní den na invalidním vozíku.

Na kolečkové křeslo usedl premiér na Úřadě vlády už v sedm ráno. Rady, jak se na vozíku pohybovat, získal od Jiřího Trávy z organizace Prosaz, která pomáhá zdravotně postiženým osobám. Premiérovi věnoval i vlastní vozíčkářské rukavice.

Pomáhali i bodyguardi

Pro Sobotku byl pohyb na vozíku nový zážitek. „Měl jsem v životě štěstí do té míry, že sedím nyní na vozíku poprvé. Když si člověk uvědomí, co to všechno obnáší, tak to není jednoduchá věc. Není ale otázka, jestli já to zvládnu. Otázka je, co musíme udělat pro lidi, kteří to musejí zvládat každý den,“ řekl novinářům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka si vyzkoušel, jaký je život s handicapem.

S pohybem premiérovi pomáhala asistentka z organizace Prosaz Romana Fenclová, ale i bodyguardi. K dispozici měl předseda vlády navíc celý den i služební automobil.

„Pan premiér má kolem sebe tolik lidí, že ho určitě nenechají na holičkách. Ale je vidět, že je nejistý. Je to složité pro člověka, který na tom sedí poprvé. Zvlášť předseda vlády, který musí působit důstojně,“ řekl Právu Tráva.

Vedl si dobře

Fenclová Právu prozradila, že na začátečníka si premiér vedl první den na kolečkovém křesle dobře. „Problém je to nastupování do automobilu. Na to musíte mít sílu v ruce. Ale on má, není to slaboch. Větší problém by měl v terénu,“ řekla Právu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obtížné je to s vozíkem v terénu

Premiér jednal i s představiteli organizace Prosaz, která handicapovaným pomáhá. Předsedkyně Iveta Pešková novinářům prozradila, že schůzka proběhla v dobré náladě. Příští by se pak prý měla odehrát přímo na Úřadu vlády.

„Je strašně důležité, že pan premiér uznal potřebnost osobní asistence. Je vidět, že se o problematiku hluboce zajímá,“ řekla novinářům.

Sobotka dodal, že s Peškovou jednal především o způsobu, jakým systém poskytování osobních služeb funguje. Za problém považuje především příliš dlouhou dobu, kterou rozdělování dotací trvá. S ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou Tominovou (ČSSD) chce proto hovořit o tom, jak tuto dobu zkrátit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám