Hlavní obsah

Země Visegrádu chtějí společnou protivzdušnou obranu

Právo, ivi, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země visegrádské čtyřky (V4) by chtěly vytvořit společnou protivzdušnou obranu. Ministři obrany ČR, Maďarska, Polska a Slovenska se na tom shodli při čtvrtečním jednání na zámku ve slovenském Tomášově. Konkrétní termín však stanoven nebyl.

Foto: Csaba Krizsan, ČTK/AP

Ministři obrany zemí V4: zleva Tomasz Siemoniak (Polsko), Martin Stropnický (ČR), Martin Glváč (SR) a Csaba Hende (Maďarsko) na schůzce v Tomášově

Článek

„Připravili jsme společnou základnu pro vytvoření společného nebe v rámci zemí visegrádské čtyřky,” uvedl po jednání český ministr obrany Martin Stropnický.

„Budeme navrhovat, aby materiál převzali premiéři a takovou úlohu ministrům obrany zadali,” doplnil slovenský ministr obrany Martin Glváč. Dodal rovněž, že předsedové vlád záměr projednají na společném setkání letos v červnu.

Přesný termín spuštění společného projektu zatím není známý. „Je potřeba dát do souladu legislativu, technické vybavení, dobudovat základny i logistiku,” upozornil Glváč. Na spolupráci při ochraně vzdušného prostoru se Slovensko již dříve dohodlo s Českou republikou.

Přezbrojování i společná cvičení

Ministři obrany konstatovali, že přezbrojování armád zemí V4 se děje postupně podle finančních možností jednotlivých zemí. Země střední Evropy se postupně zbavují zastaralé ruské techniky a nakupují modernější zbraně.

Slovensko chce postupně vyměnit dosluhující ruské stíhačky MiG-29 za švédské gripeny. Varšava chce koupit osm baterií systému protiletecké obrany Patriot a vrtulníky EC-725 Caracal. [celá zpráva]

Ministři rovněž podpořili společná cvičení armád v letech 2016 až 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám