Hlavní obsah

Vozíčkář: Řekli mi, že budu jen ležet. Teď řídím auto

Právo, Stáňa Seďová

Robinovi skončila fotbalová kariéra v šestnácti letech, kdy měl s rodiči nehodu. Lékaři mu řekli, že má poraněnou míchu – stejně jako dalších asi osm tisíc vozíčkářů. V Česku jich každý rok přibude dalších 150. Robin se odmítl smířit s tím, že by měl už zůstat jen bezmocně ležet, a každý den cvičil. Dokázal rozhýbat ruce i trup, a dnes doufá, že jednou bude i stát, možná i chodit.

Foto: Matej Staško

Robin Beránek

Článek

„Jel jsem s rodiči v autě, bylo náledí, dostali jsme smyk a narazili do stromu. Máma měla zraněná žebra, táta jen škrábance, ale mě první měsíc lékaři šroubovali zepředu, další měsíc zezadu, a pak mi řekli, že už do konce života budu jen ležet v posteli. Nechtěl jsem to slyšet, ale pořád mi to říkali. A tehdy jsem si prostě řekl, že ne,“ svěřil se Právu nyní třiadvacetiletý Robin Beránek.

Po roce se vrátil z léčby domů, zkusil se vrátit do školy, ale tím hlavním se pro něj stalo cvičení. „Přerušil jsem kvůli tomu nakonec i školu. Prioritou bylo cvičení. Po pár měsících se mi podařilo rozhýbat ruce, přestože tvrdili, že to nepůjde. A i po těch letech stále vidím, že se zlepšuju, rozhýbávám, začal jsem i řídit auto. A kdo ví. Třeba přijdou s nějakou novou operací, nebo to dokážu sám, a jednou se postavím. Neupínám se k tomu. Ale nechci a nebudu poslouchat, že to nejde,“ říká rozhodně Robin.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Návrat do života byl však pro kluka v pubertě těžký. Dlouho nechodil mezi lidi, bál se, styděl. Nakonec se dostavily i obavy o vlastní budoucnost.

Prodává věci hvězd

„V centru Paraple jsem potkal manažera, který mi řekl, že rozjíždí projekt Hvězdný bazar a že tam potřebuje čtyři prodavače vozíčkáře. Ať to zkusím. A to bylo ono. Postavilo mě to na nohy a po dvou letech jsem dostal nabídku do Datartu, kde budu dělat e-shop. A tak uvolním místo dalšímu, kdo tu může nastartovat nový život,“ dodal Robin.

V bazaru našli útočiště a chuť do života i další tři Robinovi kolegové. Obchod sídlící v Jungmannově ulici v Praze získal především mezi herci takovou popularitu, že jej doslova zasypávají svým oblečením a osobními cennostmi. A to láká zákazníky.

Jinde si těžko koupíte kytaru od Davida Kollera, košili Jaroslava Duška, kterou oblékl v Havlově filmu Odcházení, šaty Marty Issové, filmovou klapku z Babovřesků s podpisy aktérů, nebo kopačky či brusle sparťanských hráčů. Navíc celý výtěžek jde do speciálně upraveného obchodu a České asociaci paraplegiků.

„Rychle se prodala dýmka od Karla Schwarzenberga. Nyní asi nejzvláštnější, co nabízíme, jsou dvě těžítka od umělce Davida Černého. Do skleněné pozlacené kostky nechal zalít kondom se svým vlastním spermatem. Dárce nám většinou doporučí cenu, pan Černý to vyhodnotil na 50 tisíc korun, ale zatím nikdo neprojevil zájem. Poslední dva měsíce bereme už i oblečení od normálních lidí, které nám darují,“ vysvětlil systém obchodu mladý vozíčkář.

Hvězdný bazar získal takový ohlas, že se rozhodli ho rozšířit, a Robin nehledě na svůj handicap začal objíždět i firmy, banky a zahraniční společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám