Hlavní obsah

Na pražském Vyšehradě se lidé loučili se Stanislavem Grossem

– Praha • Aktualizováno

Na pražském Vyšehradě se ve středu konalo poslední rozloučení s někdejším premiérem a předsedou ČSSD Stanislavem Grossem. Ten zemřel po dlouhé nemoci minulý týden ve věku 45 let.

Se Stanislavem Grossem se rozloučila rodina i přáteléVideo: Novinky

 
Článek

Na pohřeb dorazil i premiér a současný šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka spolu s dalšími členy strany. Nechybí například ministr zahraničí Lubomír Zaorálek či ministr vnitra Milan Chovanec.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Manželka Stanislava Grosse Šárka Grossová

"Já tam půjdu, protože Stanislav Gross byl předsedou sociální demokracie, byl dlouhé roky její viditelnou tváří, ministrem vnitra, předsedou vlády. A já si myslím, že je na místě takovým způsobem jeho památku uctít," řekl v předvečer pohřbu Sobotka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministři Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec (ČSSD) s kolegy na pohřbu Stanislava Grosse

Na pohřeb dorazili i bývalí premiéři Jiří Paroubek a Jan Fischer či Grossovi kolegové z vlády Jan Kavan a František Bublan. Obřad pro rodinu začal v 11 hodin.

Pohřeb Stanislava GrosseVideo: Novinky

"Zvláště v tuto chvíli na něj vzpomínám dobře," řekl novinářům Bublan. "Byl to velmi dobrý ministr vnitra. K jeho roli premiéra jsem kritičtější. Byl na tu funkci příliš mladý. Vztahy jsme ale měli dobré," dodal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Současní i bývalí politici přicházejí na smuteční rozloučení.

"My jsme k sobě měli blízko, protože jsme oba byli dlouho ve vedení Mladých sociálních demokratů a také jsme byli společně dvěma nejmladšími členy Zemanovy vlády," řekl Karel Březina. Gross podle něj patřil mezi nejvýznamnější polistopadové politiky.

Foto: Právo

Expremiér Jiří Paroubek s manželkou na pohřbu Stanislava Grosse

Bývalý premiér Jan Fischer vyjádřil lítost nad tím, že Gross zemřel tak brzy. "Stanislav Gross, tak jako každý z nás, byl produkt – on i spolutvůrce – politických poměrů doby, ve které žil. Je docela smutné, že se řada lidí, kteří se mu tehdy snažili velmi přiblížit, dneska možná trochu stydí. To myslím, že není dobré," podotkl.

Gross se v roce 2004 stal nejmladším českým premiérem. V úřadu vydržel do roku 2005, kdy odstoupil po aféře s nevyjasněným financováním nákupu bytu. V posledních letech trpěl nevyléčitelnou amyotrofickou laterální sklerózou.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel expremiér Stanislav Gross

Ve věku 45 let zemřel bývalý premiér a někdejší předseda ČSSD Stanislav Gross. V posledních letech bojoval s amyotrofickou laterální sklerózou. Úmrtí Novinkám...

Výběr článků

Načítám