Hlavní obsah

Kvůli intervenci ČNB nemusíme přijímat euro ve výhodném kurzu, varoval Zeman

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pondělí na Žofínském fóru znovu zkritizoval intervence České národní banky. Kvůli zásahům ČNB podle něj hrozí, že Česko nebude přijímat společnou evropskou měnu ve výhodném kurzu, což může způsobit problémy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman na Žofínském fóru

Článek

Zeman je dlouhodobým kritikem intervencí České národní banky. Své výhrady zopakoval i v pondělí na Žofínském fóru.

Uvedl navíc, že pokud budou zásahy centrální banky pokračovat, může mít Česká republika problémy. Bude totiž otázka, v jakém kurzu Česko společnou měnu přijme.

Prezident prohlásil, že na Slovensku se podařilo srazit před vstupem do eurozóny kurz z 36 korun na euro na 30 korun. Slováci tak podle Zemana přijímali euro ve výhodném kurzu, a proto je s ním nyní většina tamních obyvatel spokojená.

Se současnými intervencemi ČNB ale podle něj hrozí, že Česká republika bude přijímat euro s nevýhodným kurzem. „S nevýhodným kurzem můžeme mít poměrně značné problémy,“ varoval Zeman. Kurz koruny v současnosti činí 27,50 koruny za euro.

O euru bude jednat se Sobotkou a Babišem

Prezident už v minulosti oznámil, že při jmenování nových členů bankovní rady nebude jmenovat lidi podporující devalvaci koruny. Řekl také, že příští rok nahradí nynějšího guvernéra ČNB Miroslava Singera bývalým premiérem úřednické vlády Jiřím Rusnokem.

Prezident se podle svých slov nedávno dohodl s premiérem Bohuslavem Sobotkou, že se spolu a s ministrem financí setkají v Lánech, aby si vyjasnili, „zda místo květnatých slov otevřít racionální debatu s argumenty na obou stranách, protože taková debata na rozdíl od intervencí ČNB u nás de facto neprobíhá“.

Zeman po svém vystoupení řekl novinářům, že pro přijetí eura je technicky možný termín 2018. „Z hlediska politické vůle chápu tuto vládu, že to odkládá na vládu příští, ale to odkládání nemůže být věčné,“ řekl.

Vláda na 80 procent vydrží

Debata se stočila i na politické otázky. Jeden z hostů se například tázal, co říká prezident na strkanice premiéra Bohuslava Sobotky a vicepremiéra Andreje Babiše. Zeman odpověděl bonmotem, podle kterého stupňování slova nepřítel zní: nepřítel – úhlavní nepřítel – koaliční partner.

Vládní koalice ČSSD, ANO, KDU-ČSL podle něj s nejvyšší pravděpodobností vydrží do konce volebního období. „Myslím si, že koalice z 80 procent pravděpodobně vydrží, protože každá z obou stran doufá, že zvítězí v následujících volbách. V okamžiku, že by jedna z těchto stran ztratila tento pocit, pokusí se koalici rozbít, ale to zatím není současná situace,“ prohlásil.

Zopakoval také své obavy z teroristické hrozby. Organizace Islámský stát podle něj představuje nespornou hrozbu pro Českou republiku.

„Za největší nebezpečí pro ČR považuji vyslání teroristických bojůvek do naší země. Stejně jako byly vyslány do Francie, Dánska, předtím do Anglie, Španělska, Austrálie...,“ nastínil.

Řekl také, že každou chvíli posílá kvůli teroristickým útokům kondolenční dopisy do některé zahraniční země. „Obávám se, že jednou ho budu muset poslat sám sobě,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám