Hlavní obsah

Miliardy z EU by měly do ČR proudit v průběhu května, míní Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka v nedělním pořadu České televize uvedl, že není ohrožena možnost čerpat peníze z evropských fondů kvůli sporu o monitorovací systém. O ten se přou ministerstvo pro místní rozvoj s ministerstvem Andreje Babiše, které kvůli tomu zadalo audit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Není zastavena možnost čerpat peníze, informační systém je připraven, ale objevil se audit ministerstva financí. Ministr Babiš se musí argumenty ministryně Šlechtové zabývat, nesmí na to doplatit ti, co mají připraveny programy,“ konstatoval v pořadu Otázky Václava Moravce Sobotka.

Podle něj se čeká na revizi rozpočtů všech zemí EU, pak by Evropská komise měla schválit čtyři programy ve výši 650 miliard korun. „Proces by se měl rozjet během května, budu chtít, aby ministerstva postupovaly tak, aby nedošlo ke zdržení,“ řekl předseda vlády.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová přitom v pátek uvedla, že ČR nemůže zahájit čerpání peněz kvůli zprávě z auditu monitorovacího systému evropských fondů, která použití systému pozastavila. Nyní se čeká na prozkoumání auditu Evropskou komisí.

Foto: Milan Malíček, Právo

V debatním pořadu České televize Otázky Václava Moravce se setkali premier Bohuslav Sobotka ČSSD a předseda ODS Petr Fiala.

Podle Sobotky se začal monitorovací systém pořizovat za vlády Petra Nečase, a je to tak problém z minulosti. Proti tomu se ohradil další host debaty předseda ODS Petr Fiala. „Nečasova vláda není skoro dva roky ve funkci. Tvrzení, že je to důsledek minulosti, není pravda. Nejhorší je, že zpochybňujeme svoji pozici před Bruselem. Občana nezajímá, kdo to má na starosti, odpovídá za to vláda,“ oponoval Fiala.

Odvolání náměstka není nutné

Diskuze se dotkla rovněž kauzy náměstka ministra financí Martina Prose, který ČNB požádal o prověření sazby PRIBOR kvůli její údajné mezibankovní manipulaci.

Sobotka zatím nevidí důvod k jeho odvolání. „Náměstek Pros měl o tom informovat Babiše, je to vážný podnět. Krok v tomto směru byl chybný, ale neuškodí debata o sazbě PRIBOR. Toto pochybení nevidím jako důvod k jeho odvolání,“ shrnul Sobotka.

„Odpovídá to stylu vlády. Náměstka Prose doporučil na ministerstvo premiér. Není to obvyklé, pokud je pravda, že to udělal bez vědomí Babiše. Svědčí to o tom, jak je řízeno ministerstvo financí,“ reagoval předseda ODS.

Výpočet sazby PRIBOR má na starosti soukromá organizace The Financial Markets Association of the Czech Republic. Denní výše sazby vychází z údajů poskytovaných šesti předními bankami. Nyní jsou referenčními bankami Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a Expobank.

Důvěra slabě stoupla 

V diskuzním pořadu také zazněly výsledky nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který se zabýval důvěrou lidí v Sobotku vládu. Podle TNS Aisa věří vládě 43 procent lidí, nedůvěru má od 55 procent občanů.

Jak vyplynulo z vyjádření ředitele TNS Aisa Bronislava Kvasničky klesla proti únoru důvěra o dvě procenta. Méně důvěry má vláda hlavně od mladé generace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám