Hlavní obsah

ČR nemůže čerpat evropské dotace kvůli špatnému auditu, řekla Šlechtová

Aktualizováno

Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové nemůže Česká republika zahájit čerpání peněz z evropských fondů. Důvodem je výsledek auditu klíčového monitorovacího systému, který provedlo ministerstvo financí. Audit považuje ministryně za neprofesionální a opřený o spekulace. Podá proti němu stížnost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Článek

Úřady prostřednictvím monitorovacího systému budou vyhlašovat výzvy a přijímat konkrétní projekty. Systém vyrobila společnost Tesco SW, která zvítězila ve výběrovém řízení.

"Bez tohoto systému Česká republika nemůže čerpat finanční prostředky z EU ve výši 650 miliard korun. Ten systém je pro ČR klíčový k tomu, abychom vůbec mohli rozjet programové období 2014–2020," dodala ministryně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Použití monitorovacího systému nyní zastavila zpráva auditního orgánu, která byla už v minulém týdnu medializována. Se závěry tohoto auditu jako ministerstvo pro místní rozvoj nesouhlasíme. Podle našeho názoru se jedná o neprofesionální a špatně odvedenou práci, která poškozuje zájmy České republiky," prohlásila ministryně Šlechtová.

Sobotka očekává rychlé řešení

Kvůli problémům zrušila pracovní cestu do Číny, kam se měla vydat příští týden. Příští týden chce také vládu seznámit s harmonogramem kroků, jak současnou situaci řešit.

Ministra financí Andreje Babiše (ANO) Šlechtová požádala, aby nechal auditní zprávu přezkoumat.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je informacemi znepokojen a očekává, že „ministr financí Babiš a ministryně pro místní rozvoj Šlechtová problém profesionálně a urychleně vyřeší”. Informace premiér očekává na středečním jednání vlády.

Nový systém má nahradit tři aplikace

Monitorovací systém evropských strukturálních a investičních fondů pro programové období 2014–2020 nahrazuje nynější tři rozdílné systémy řízené třemi ministerstvy a centrální zastřešující systém.

O monitorovací systém se zajímá i policie. Údajně reagovala právě na předběžné závěry auditu ministerstva financí, podle nichž provázelo výběrové řízení množství chyb.

Systém MS2014
Výběrové řízení na tvorbu systému, poskytování služeb a servisní podpory a rozvoj aplikace v roce 2013 vyhrála za 567 miliónů korun společnost Tesco SW. Systém MS2014 by měl, byť po roce 2020 v omezené míře, fungovat do roku 2030.

Česká republika má problémy s čerpáním dotací dlouhodobě. Letos patrně nedočerpá několik desítek miliard korun. Loni se nepodařilo vyčerpat devět miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám